Ermeni Soykırımı propagandasına karşı bir tarihi dönüm noktasına niteliği taşıyan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, Doğu Perinçek davasında nihai kararını az önce açıkladı.

2007 yılında İsviçre'de Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu'na soruşturma açılmasıyla başlayan süreç, Doğu Perinçek'in "Ermeni Soykırımı tarihsel bir yalandır" dediği için mahkum edilmesiyle sonuçlanmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ise İsviçre'nin verdiği kararı bozarak "soykırım iddiasının hukuki olmadığını" ifade etti. İsviçre'nin kararı temyiz etmesi üzerine dava AİHM Büyük Daire'ye taşınmıştı.

AİHM Büyük Daire Perinçek-İsviçre davasında kararını az çnce verdi ve Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesininin 10. maddesini ihlal kararı verdi. Karar Perinçek lehine sonuçlanmış oldu.

Vatan Partisi Genel Sekreteri Serhan Bolluk duruşma öncesi hükümetten muhalefete tüm siyasilere seslendi,"gelin milli birliğimizi gösterelim" dedi.

Kararın Perinçek lehine sonuçlanmış olması bazı Avrupa ülkelerinde sözde soykırıma yönelik kararlara atılan imzalarla çıkan yasalar da bu karar sonrası geçersiz olacak.

Ajanslar