Uluslararası Af Örgütü, 2015 yılında Avrupa hükümetlerinin Fransa2daki terör saldırısı, Ukrayna ile Rusya arasındaki sorunlar ve mülteci akını ile mücadele ederken insan haklarını aşırı derecede ihlal ettiğini açıkladı.

“2015 Avrupa için çalkantılı ve insan hakları açısından kötü bir yıl oldu” şeklinde açıklama yapan İnsan Hakları Örgütü, “İlkeli liderlik yokluğunda, Avrupa demokrasilerinin temel taşı olarak görülen insan hakları, her zamankinden daha kararsız bir hale geldi” yorumunu yaptı.

Başta Fransa2da olmak üzere tüm Avrupa’da Paris saldırıları sonrasında alınan önlemleri insan haklarına tehdit oluşturacak maddeler olarak değerlendiren örgüt, heryerde anti terör önlemleri alındığını ancak bu önlemlerin insanların konuşma özgürlüğünü engeller nitelikte olduğunu ve bazı gruplara yönelik ayrımcılık içerdiğini kaydetti.

İnsan Hakları Örgütü örnek olarak Fransa’da acil durum önlemleri dahilinde kişilerin evine izin almadan baskınlar düzenlendiğini, birkaç hafta içinde toplam 2700 baskının gerçekleştirildiğini, 20 cami ve çeşitli Müslüman kuruluşların kapatıldığını aktardı.

Yayınlanan raporda Hollanda’ya da yer veren Af Örgütü, bu ülkede yeni bir yasa için hazırlık yapıldığı, yasanın kabul edilmesi halinde mahkeme kararına gerek kalmadan kişiler arası iletişimlerin takibe alınabileceğini belirtti. Örgüt Hollanda’da polisin etnik kökene göre bakıldığını ancak buna karşı bir önlem alınmadığına da dikkat çekti.

© SONHABER.EU