ABD merkezli haber kuruluşu CNN’in Belçika’da Flemenkçe dilinde hizmet veren haber merkezi HLN, iddiaları gündeme getirdi. Haberlere göre ABD’nin ve dolayısıyla NATO’nun pek çok ülkede bulunan askeri üssünde nükleer bombalar bulunuyor.





İddiaların kaynağı olduğu söylenen NATO raporlarında, ABD’nin Avrupa ülkelerinde yaklaşık 150 adet nükleer silahı ve bombası bulunuyor. Bu envanterin önemli bir kısmı, ABD ve müttefiklere ait uçakların taşıyabileceği boyutta olan B61 nükleer bombadan oluştuğu söyleniyor.





B61 tipi nükleer bombalar, ABD tarafından geliştirilen en yeni nükleer ekipman olarak kayıtlara geçiyor ve 170 kilotona kadar patlama gücüne sahip.





Raporda yer alan detaylara göre ABD, söz konusu bombaları ve nükleer envanterleri şu üslerde depoluyor:





Belçika - Kleine Brogel Hava Üssü,
Almanya - Büchel Üssü,
İtalya - Aviano ve Ghedi-Torre üsleri,
Hollanda - Volkel Hava Üssü,
Türkiye - İncirlik Hava Üssü.





Nisan 2019’da yayınlanan ve 11 Temmuz 2019’da yeniden düzenlendiği söylenen hassas NATO raporunda ABD’nin B61 konusundaki müttefikleri olarak üslerin bulunduğu ülkelerin de adı geçiyor. Belçikalı HLN’ye göre 2015’ten bu yana ülkedeki NATO üssü Kleine Brogel’de ABD’nin nükleer envantere sahip olduğu bilinen bir konuydu. Hatta o dönem ABD’nin bu üsse nükleer envanteri koruma amacıyla 1 milyon dolar destek verdiği de söyleniyordu.





Bu metnin basına sızmasıyla birlikte Hollandanın kötü saklanan sırrı ortaya çıktı denildi. Hollanda hükümeti nükleer silahların varlığını onaylamamakta ya da reddetmekteydi.





"NATO'nun Nükleer Duruşu" başlığı altındaki 5. madde iddiaların ana kaynağı:













WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın





Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!