Avrupa Birliği’nin özellikle mülteci başvurusu kabul edilmeyen kişileri birkaç hafta içinde sınır dışı etmeye olanak sağlayan gizli bir plan üzerinde hazırlık içinde olduğu belirtildi. AB’nin sınır dışı etmek istediği mültecilerin başında Afrika’dan gelen ekonomik mülteciler geliyor.

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre AB; başta Nijerya ve Eritre olmak üzere, diğer Afrika ülkelerinin de ekonomik nedenlerle AB’ye göç eden vatandaşlarını geri almak zorunda olduğunu düşünüyor.

Bu konuda yeni bir plan hazırlığında olan Brüksel, ekonomik mültecilerin geri alınmaması halinde Afrika ülkeleriyle yapılan ticaret anlaşmalar ile vize düzenlemelerinin iptali ve verilen yardımın kesilmesi gibi tehditler savurmaya hazırlanıyor.

Gazetenin haberine göre bu yılın ilk altı aylık döneminde ekonomik nedenlerle Avrupa Birliği’ne gelen göçmen sayısı yaklaşık 400 bin kişiyi buldu. Bu kişiler mülteci olarak ikamet izni alamayan ve kendini mülteci gibi gösteren kişiler olarak tanımlanıyor.

Planın kabul edilmesi halinde AB üye ülkeleri, yasadışı yollara sapacağı ihtimali bulunan veya sınırdışı edilme ihtimalinden kaçmak için gizli adrese kaçma olasılığı olan binlerce kişiyi gözaltında tutabilecek.

İnsan tacirliği


Avrupa Birliği bugünden itibaren Akdeniz bölgesinde “Sofya” kod adı ile başlattıkları yeni bir operasyonla insan tacirlerinin arkasına düştüklerini duyurdu. Operasyonda Libya-İtalya hattı gemilerle taranacak. Operasyonun koordinasyonu ise Roma’da bulunan İtalyan Amiral Enrico Credendino’nun denetiminde olacak.

SONHABER.EU