Yapılan bir araştırma özellikle temel eğitim bursunun kaldırılması ile birlikte ailelerin endişelerinin de artmaya başladığını gösterdi.

Ulusal Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) eğitim üzerine yaptığı bir araştırmanın sonucunu açıkladı. Buna göre özellikle temel eğitim bursunun kaldırılması , hem öğrencilerin hem de ailelerinin endişelerini artırdığını gözler önüne serdi. Ailelerin en büyük sıkıntısı yeni yürürlüğe giren Sosyal Borçlanma Sistemi (Leenstelsel).

Yapılan araştırmaya göre birçok ebeveyn için yeni sistem bir öğrencinin borçsuz olarak eğitimine devam etmesini sağlamak için imkansız.

Ortalama rakamlara göre bir aile eğitime devam eden çocuğu için aylık 179 euro vermek zorunda kalıyor. Bunun yanında çocuğunun okul parasını ve sigorta masrafını üstlenen aileler de oldukça çok.

Nİbud hem ailelere hem de eğitime devam eden öğrencilere plan yapmalarını sağlık verirken, eğitim bütçesinin çıkartılıp bunun üzerinden planlama yapılması gerektiğini vurguluyor. Ailenin mali destek veremeyeceği durumlarda ise farklı şekilde borçlanma veya çalışma gibi değişik çarelerin aranması gerektiği belirtiliyor.

Şuanda temel eğitim bursu almayan öğrencilerin neredeyse üçte birinin sırf maddi olarak karşılayamadığı için ailesi ile birlikte oturduğunu belirten Nibud, burs alanların da bu düşünceyi paylaştığını vurguluyor.

Araştırmalara göre ailesi ile birlikte ikamet eden bir öğrenci ayda ortalama 535 euro harcama yapıyor. Ancak tek başına ikamet eden bir öğrencinin masrafı ayda 980 euroya kadar çıkıyor.

© SONHABER.NL