Halil Uygun / Amsterdam

Hollanda Gizli İstihbarat Teşkilatı (AIVD), Çin gizli servisi, Hollanda’daki devlet kurumlarının ve şirketlerin hacklenmesi ile ilgilidir. Çin Devlet Güvenlik Bakanlığına bağlı bir hacker grubu olan APT10, Hollanda da dahil olmak üzere bir dizi Batı ülkesinde birçok hackleme girişiminden sorumludur dedi.

AIVD istihbarat servisi sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin'in saldırıların arkasında olama ihtimali çok yüksek ve hatta kesindir. Çin Devlet Güvenlik Bakanlığına bağlı hacker APT10 grubu Hollandalı şirketlere odaklanmakta. Hollanda’da, kaç tane şirket hacker kurbanı olduğunu söylemek istemiyorum” dedi.

Ekonomik casuslukla meşguller
AIVD sözcüsü, “Görüyoruz ki, Çinliler temel olarak ekonomik casuslukla meşguller. Ülkenin finansal ve ekonomik olarak iyileştirilmesi için daha geniş bir planı var. Buna yakından bakıyoruz ve Çinlilerin casusluğu varsa şirketleri uyarıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, geçen yıl Çin'in siber casusluğu hakkında çok büyük bir alarm verdi. Hollanda'da, Çin çoğunlukla uzay ve havacılık alanında faaliyet gösteren BT servis sağlayıcılarına ve organizasyonlarına saldırdı” dedi.

Siber güvenlik şirketi Fox-IT, kesinlikle Hollanda'da APT10 hacker grubunun kurbanları olduğunu söylüyor. Şirkete göre, Çin patent ve fikri mülkiyet arıyor. Gelecekte ekonomik avantaj sağlayabilecekleri teknoloji ve bilgiler. Fox-IT'den Frank Groenewegen, Çinliler genellikle diğer profesyonel hükümet korsanları gibi çalışıyorlar dedi.

APT10 dünyanın birçok yerinde aktif
Siber güvenlik şirketi Fox-IT’den Frank Groenewegen, “APT10 hacker grubu bir hedef ağına erişmek için gerekenleri koydular. Özel olarak farklı yaptıkları, özellikle büyük BT servis sağlayıcılarına odaklandıklarıdır. Ve aslında BT servis sağlayıcılarının ağları üzerinden gerçek hedeflere ulaşabilir. Çünkü bir BT servis sağlayıcısı aracılığıyla, müşterilerinin yönetim işi yaptıkları tüm dosya ve verileri yapabilirsiniz. APT10'un birçok ‘devlet çalkalayıcısı’ olması çok muhtemeldir.

Hiç kimse tam olarak ne kadar olduğunu bilmiyor, ama küçük bir grup değil. Dünya çapında aktifler. Birçok şirket, saldırıya uğradıklarını bile bilmiyor. Çinlilerin faaliyetlerinin her yıl arttığını görüyoruz, ancak hepimiz daha uyanık olduk. Şirketler kendilerini daha iyi koruyor ve bu iyi bir şey, çünkü bir şirketin finansal sonuçları çok büyük olabilir.

Çin'in ihale prosedürleriyle rekabet etmesi, Hollandalı bir rakip fiyatının hemen altında olduğundan, büyük siparişleri kaçırmış şirketleri ifade ediyor. Diğer şirketlerin fiyatlarını nasıl biliyorlar? Bu hassas bilgi olan bir hack yoluyla elde edilebilir. Bilgisayar korsanlarının ekonomik bir avantaj sağlayan nispeten ucuz bir şekilde bilgi edinmek için daha fazlasını yaptıklarını vurgulamaktadır. Patent ve inşaat çizimleri çaldılar, çok ileri gidiyor” dedi.

Hollanda Huawei’de kısıtlamaları getirmeye düşünüyor
Hollanda hükümetinin diğer batı ülkelerinde olduğu gibi Huawei’de kısıtlamalar getirmeyi düşündüğünü açıkladı. Hollanda hükümeti gelecek yıl, Çin telekom devinin 5G mobil internetin inşasında oynayabileceği role bakıyor. Huawei saldırı altında çünkü Çin hükümeti telekom devinin ağları aracılığıyla casusluk yapabilir.

Rus siber casusluğu söz konusu olduğunda, Bakan Ank Bijleveld Savunma geçtiğimiz yıl çok daha netti. Bakan Ank Bijleveld’e göre Hollanda, Rusya ile siber savaş içinde. Bu firma açıklamasının nedeni, Rus gizli servisinin Lahey'deki nükleer silah örgütü OPCW'deki hackleme girişimi oldu. AIVD, Rus ve Çin faaliyetleri arasında açık bir fark olduğunu bildirmiştir. “Ekonomik sebepler, Ruslar için Çinlilere göre çok daha az önemli bir rol oynuyor. Ruslar güvenlik bilgilerine daha fazla odaklanıyor” dedi.

©SONHABER.EU