Almanya’da her yıl iş hayatına başlayan insan sayısından 300 bin faza insan, emeklilik ya da başka nedenlerle işi bırakıyor. Araştırmalara göre Almanya’da 1.2 milyon kalifiye iş gücüne ihtiyaç var. 60 meslek dalında nitelikli iş gücü açığı bulunuyor.

Bu mesleklerin başında ise hemşirelik, hasta bakıcı, yaşlı bakımı gibi mesleklerle sağlık sektörü geliyor. Bunu inşaat, metal, elektrik sektörü ile IT branşındaki meslekler izliyor.

Nüfustaki yaşlanma dolayısıyla nitelikli iş gücü ihtiyacı her yıl daha da büyüyor. Koalisyon hükümeti de uzun tartışmalardan sonra kalifiye yabancı iş gücü göçünün önünü açacak yasa taslağı üzerinde anlaştı.

‘Süddeutsche’ gazetesinin haberine göre, Federal İçişleri Bakanlığı yasa taslağını onaylamak üzere yetkili bölümlere gönderdi. Daha önce de İçişleri, Çalışma ve Ekonomi Bakanlığı yasa taslağı üzerinde anlaşmıştı. Şimdi yasa taslağına son şekli verildi.

NELER VAR?
Taslak, meslek diploması olan herkese Almanya kapılarını açıyor. ‘Almanya’da tanınmış bir meslek diploması’ ve iş sözleşmesi olan herkes, Almanya’ya gelebilecek. Başlangıçta öngörülen bu iş gücü açığı için ‘Alman ve AB vatandaşı var mı, araştırılmalı’ maddesi de kaldırıldı. Böylece Alman ve AB vatandaşlarına öncelik şartı kalkmış oldu.

Meslek diploması olan, herhangi bir iş sözleşmesi olmadan da iş aramak için belirli bir süreliğine Almanya’ya gelebilecek. Almanya’da iş aramak için azami 6 ay kalabilecek. Ancak meslek diplomasının denkleştirme yoluyla Almanya’da tanıtmış olması gerekiyor. Almanya’ya geldikten sonra diplomanın tanıtılabilmesi için, belirli şartlarda sınırlı bir imkan tanınacak.

Aynı zamanda Almanya’da ilave kalifiye eğitim imkanı sağlanacak. İş amaçlı Almanya’ya gelecek olanların iş aradığı sürece geçimini sağlayacağını belgelemesi gerekecek. Bu süre içinde herhangi bir sosyal yardım ödenmeyecek. Bu düzenleme ilk etapta deneme amaçlı 5 yıl geçerli olacak.

Almanya’da iltica başvurusu tanınmamış meslek eğitimi gören mülteciler sınır dışı edilemeyecek. 3 yıllık meslek eğitimini tamamladıktan sonra iki yıl çalışma imkânı tanınacak.

BAŞKA ÜLKELERE KAYABİLİR
Yasa taslağının Bakanlar Kurulundan geçtikten sonra Meclis’te de onaylanması gerekiyor. Uzmanlar, başlangıçta süreli oturma izni verilmesi ve vatandaşlık yasasında 8 yıldır Almaya’da ikâmet ediyor olma şartlarının kolaylaştırılmaması durumunda, yeni göç yasasının yabancı kalifiye iş gücünü Almanya’ya çekme etkisinin sınırlı kalacağı görüşünde. Ayrıca meslek diplomasının denkleştirilmesi süresinin uzun zaman alması ve bürokratik engellere takılması halinde uzman iş gücü başka ülkelere yönelecek.