Almanya’da Pazar günü yapılan eyalet seçimlerinde aşırı sağcı Almanyaiçin Alternatif (AfD) partisi ülkenin doğusundaki iki eyalette büyük başarı elde etti. Thüringen’dde sandıktan birinci parti olarak çıkan AfD, Saksonya’da Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) ardından ikinci parti olarak çıktı.

Böylece Almanya'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez aşırı sağcı bir parti, bir eyalet seçimini kazanmış oldu.

Almanya'da Deutschlandticket'a zam gündemde: Fiyat 59 euroya çıkabilir Almanya'da Deutschlandticket'a zam gündemde: Fiyat 59 euroya çıkabilir

Thüringen eyaletindeki ilk sonuçlara göre AfD oyların yüzde 32,8'ini aldı. CDU ise yüzde 24,5 oy alarak ikinci sırada yer aldı.

Saksonya eyaletinde ise CDU oylaın yüzde 31,9’unu alarak sandıktan birinci parti olarak çıkarken, AfD yüzde 30,6 ile ikinci parti oldu.

İlk kez seçim yarışına katılan ve kendisini "sol muhafazakar" olarak nitelendiren Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) ise her iki eyalette de üçüncü sırada yer aldı.

Scholz: Ülkemiz bu durumu kabullenmemeli
Seçimin ardından bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise tüm partilere AfD'yle birlikte hareket etmeme çağrısı yaptı. Saksonya ve Thüringen seçim sonuçlarını "acı verici" olarak değerlendiren Scholz, AfD'nin yükselişinin endişe verici olduğunu belirtti ve  "Ülkemiz bu durumu kabullenmemeli. AfD, Almanya'ya zarar veriyor, ekonomiyi zayıflatıyor ve toplumu bölüyor" ifadelerini kullandı.

Hiçbir parti tek başına yeterli değil
seçim sonuçları Almanya'da iktidardaki SPD, Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti'ye (FDP) desteğin azaldığını bir kez daha gözler önüne serse de AfD’nin Thüringen’de birinci parti olması, eyalette iktidara geleceği anlamını taşımıyor.  CDU, AfD ile koalisyon kurmayı reddettiğini defalarca belirtmişti. Bu anlamda; eyalette koalisyon kurulmasının neredeyse olanaksız olduğu belirtilmekte.

22 Eylül'de Brandenburg eyaletinde yapılacak bir diğer yerel seçim, bu bölgedeki siyasi gidişatı daha da netleştirecek. Kamuoyu araştırmalarına göre AfD, Brandeburg'da da ilk sırada.

Almanya'da 28 Eylül 2025'te genel seçime gidecek. Son kamuoyu yoklamaları, AfD'nin ülke çapında CDU'nun arkasında ikinci parti olduğunu gösteriyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş