ALMANYA

Almanya’da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa hakkında merak edilenler

Abone Ol

Almanya’da federal hükümet, vatandaşlık yasasında yapacağı bir reformla vatandaşlığa geçişleri kolaylaştırmak istiyor. Mevcut durumda vatandaşlığa geçiş için en az 8 yıl Almanya’da yaşamak gerekirken; yeni yasa tasarısıyla birlikte bu sürenin 5 yıla inmesi öngörülüyor. Ayrıca bu yasayla birlikte çifte vatandaşlığın sadece belirli bir grup insan geçerli olması durumu değişmesi hedefleniyor. 

Önümüzdeki birkaç hafta içinde kabine bu konuyla ilgili bir yasa tasarısı sunmak istiyor; ancak bazı noktalar koalisyon içinde hala tartışılmaya devam ediyor. Diğer taraftan vatandaşlığa kabul makamlarında on binlerce başvuru birikmiş durumda.

Uzmanların yeni yasa ile ilgili görüşleri
Almanya’da göç ve entegrasyon ağırlıklı çalışan medya kuruluşu Mediendienst Integration, gerçekleştirdiği çevrimiçi basın toplantısında vatandaşlık yasasına dair planlanan reform ele alındı. Program kapsamında konuyla ilgili uzmanlar ve akademisyenler, “Vatandaşlığa kabul yasasındaki reform daha fazla insanın Alman vatandaşlığına geçmesine yardımcı olacak mı?, Başvuru sahiplerinin hala aşması gereken engeller neler?” gibi sorulara cevaplar verdi

Program katılımcılarından Vatandaşlık Hukuku ve Vatandaşlığa Kabul Hukuku alanında öğretim görevlisi ve aynı zamanda Darmstadt Bölge Konseyi’nde memur olarak görev yapan Peter Schlotzer, vatandaşlık yasasındaki değişikliklerin, çok daha fazla insanın Alman pasaportu almaya hak kazanmasıyla sonuçlanacağını belirtti. Schlotzer, bu durumun hem ikamet süresinin sekiz yıldan beş yıla indirilmesi hem de çoklu vatandaşlığın önünün açılmasıyla ilgili olduğunun altını çizdi.

Peter Schlotzer, “Şimdiye kadar pek çok Türk vatandaşı, Türk vatandaşlıklarını korumak istedikleri için Alman pasaportuna başvurmadı. Büyük bir telaş bekleniyor. Birçok kişi yasanın yeniden değiştirilebileceği korkusuyla hızla vatandaşlığa geçmek için başvuracak. Ayrıca çoklu vatandaşlığa ilişkin değişiklikler nedeniyle Rusya, Pakistan, ABD ve Sırbistan’dan daha fazla başvuru bekliyorum.” açıklamasında bulundu.

Berlin Ekonomi ve Hukuk Fakültesi’nde (HWR) Kamu Hukuku Profesörü Dr. Tarık Tabbara “Önümüzdeki reformla birlikte, vatandaşlığa kabulün arzu edilir olduğuna dair ilgililere ve yetkililere net bir sinyal vermemiz gerekiyor.” dedi.  Tabbara bunun için de daha kolay uygulanabilir bir vatandaşlığa kabul yasası gerektiğini dile getirdi. 

Bremen Belediyesi Vatandaşlığa Kabul Rehberleri Koordinatörü İrem Gündüz ise Alman pasaportuna giden yolda danışmanlık yaptıklarını ve planlanan vatandaşlık reformu nedeniyle son zamanlarda daha fazla başvuru aldıklarını dile getirdi.

Bremen Belediyesi Vatandaşlığa Kabul Görevlisi Mazlum Yalçın, özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilerin dil konusunda sorun yaşadığını, iyi Almanca konuşsalar bile dil sertifikası almakta güçlük yaşadıklarını aktardı

Değiştirilmesi planlanan kriterler neler?
Şu an uygulanmakta olan mevzuat, çifte vatandaşlığı büyük ölçüde kısıtlasa da istisnai durumlarda izin veriyor. Bu nedenle Alman vatandaşlığına kabul edilmek için başvuranların büyük kısmının, geldikleri ülkenin vatandaşlığından feragat etmesi gerekiyor. Taslağın değişikliğe uğramadan ve engellenmeden yasalaşması hâlinde AB vatandaşı olmayanlar önceki vatandaşlıklarından vazgeçmeden Alman vatandaşlığına geçme hakkına sahip olacaklar. AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşlığına geçen Alman vatandaşları da aynı şekilde çifte pasaport sahibi olabilecekler. 

Aynı zamanda Almanya’da asgari ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirilecek ve dil becerisi gibi bazı iyi entegrasyon kriterlerini karşılayan kişiler için bu süre 3 yıla çekilebilecek.

Reform, ayrıca, 67 yaş ve üzerindeki kişiler için dil testlerini kaldırmayı planlıyor. Bunun temel amacı, iş gücü göçü kapsamında 1960 ve 1970’li yıllarda ülkeye gelmiş misafir işçi (Alm. Gastarbeiter) kuşağının vatandaşlık almasını kolaylaştırmak ve onların “yaşam boyu başarısını” onurlandırmak. 

Kaynak: Perspectif.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.