Almanya Federal Hükümeti tarafından kabul edilen ve 27 Haziran’da yürürlüğe giren uygulamaya göre belirli bir süre ülkede yaşayan ve farklı bir ülke vatandaşlığı bulunan kişiler çifte vatandaşlık için başvuru yapabiliyor. Ancak son veriler başvurulardaki yoğunluk nedeniyle birçok bölgede randevu sistemlerinin kapandığını ve yeni başvuru alınmadığını gösteriyor. Bekleme süreleri Türk konsolosluklarında da artıyor.

Alman vatandaşlığı için başvuru yapanların işlemleri Yabancılar Dairesinde yapılıyor. Türk vatandaşlığına girmek isteyenler ise Almanya’daki Türk konsolosluklarına başvuru yapıyor.

Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, 2024 yılının ilk yarısında 204 binden fazla vatandaşlık başvurusu yapıldı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 50’lik bir artış anlamına gelmekte.

Bekleme süreleri uzadı
Yoğun vatandaşlık talebi işlemlerin yavaşlamasına neden oldu. Dortmund’da 10 bin başvuru yapıldı ancak randevu alabilmek için 9 ay beklenmek zorunda kalınıyor. Bielefeld'de bu süre 18 ayı bulurken, Stuttgart'ta 1,5 yıl, Baden Württemberg'de ise 3 yılı bulduğu belirtiliyor. Essen'de danışma görüşmesi ve belgelerin teslimi için dahi 8 ay bekleniyor.

Artan başvuru sayısı, ilgili kurumları da zorlamaya başladı. Vatandaşlık dairelerinde personel yetersizliği bekleme sürelerinin uzamasına neden oldu.

Sadece Bavyera eyaletinde 2024 yılının ilk altı ayında 37 bin 129 kişi vatandaşlık müracaatında bulundu. Eyalet İçişleri Bakanlığı 70 bin müracaat hakkında her hangi bir işlem yapılamadığını duyurdu.

Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden gurbetçi sayısı 3 milyona yaklaştı Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden gurbetçi sayısı 3 milyona yaklaştı

Türk vatandaşlığına giriş de 6 ayı bulabilir
Almanya’da kabul edilen yasa ile birlikte daha önce Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşı olan ve şimdi çifte vatandaşlık için konsolosluğa başvuranlar da artmaya başladı.

Başta Mavi Kartlılar olmak üzere, izinle vatandaşlıktan çıkan herkes yeniden Türk vatandaşlığına girmek için gerekli belgeleri bir araya getirerek konsolosluklara başvuruyor. Elde edilen bilgiye göre bu başvurunun sonuçlanması da 3 ila 6 ay arasında değişiklik gösteriyor.

Yeniden Türk vatandaşlığına giriş için gerekli belge ve bilgi için BURAYA bakabilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi