ALMANYA

Almanya’da dolandırıcılar sahte kayıp ilanıyla kimlik hırsızlığı yapıyor!

Almanya’da yeni bir dolandırıcılık vakası ortaya çıktı. Sahte bir fotoğraf kullanan dolandırıcılar, linke tıklayan kişilerin kimlik bilgilerini çalıyor.

Abone Ol

Almanya'da iddia edilen bir kayıp kişi vakası, şu sıralar internette hızla yayılmakta. Ancak kayıp olduğu belirtilen "Paula Schäfer" adlı kıza ait paylaşımların arkasında hain bir dolandırıcılık planı var. Yapılan paylaşımda siyah beyaz bir fotoğraf, uzun saçlı güzel bir kızı gösteriyor ve yanında bir polis devriye arabası yer alıyor. Kızın evin bahçesinden kaçırıldığı iddia ediliyor.

İnternette dolaşan yanlış bilgi ve sahte haberlerle mücadele için kurulan Mimikama adlı platformun sözcüsü André Wolf, Alman basınına yaptığı açıklamada "Hikâyenin tamamı baştan sona bir yalan," ifadesini kullandı.

Wolf, olayın tamamen uydurma olduğunu belirtirken "Ne bir kaçırma olayı var ne de resimde görülen küçük Paula var. Aynı yazı şu anda Almanya'nın her yerinde görülmekte ve son derece hızlı bir şekilde yayılmakta." dedi.

İddialara göre, "Paula Schäfer" bazen Leipzig'de, bazen Hannover'de, bazen de Lörrach'ta kayboluyor. Ancak, Wolf bu "kayıp kişi" vakasının arkasında bir kimlik avı tuzağı bulunduğunu belirtti.

Dolandırıcılar ne yapıyor?
Wolf gerçekleşen kimlik avı tuzağını şöyle açıklıyor: "Bu gönderiye tıklama almak için insanların duygularını sömürüyorlar. Kişi bildirime tıkladığında, kaçıran kişinin güvenlik kamerasından alındığı iddia edilen bir videonun yer aldığı sahte bir sayfaya yönlendiriliyor. Videoyu izlemek için kişisel verilerinizle giriş yapmanız gerekiyor; kimlik avı tuzağı böyle hazırlanıyor. Dolandırıcılar daha sonra ilgili hesaplara erişebiliyor."

Yapay zeka ile oluşturulmuş fotoğraf
Sözde kayıp olan küçük Paula'nın fotoğrafının ya bir stok fotoğraf galerisinden geldiği ya da yapay zeka (AI) tarafından oluşturulduğu şüpheleniliyor. Bu dolandırıcılık yöntemine “şok video yöntemi” adı verildiğini belirten Wolf, "Yıllar önce uçak kazaları ya da büyük eğlence parklarında kaza olduğu iddiaları olmuştu. Küçük Paula'nın kaçırılması da yeni bir araç." dedi.

Polis, bu siber suçlulara karşı neredeyse çaresiz durumda çünkü bu dolandırıcılığı yapan kişiler genellikle Almanya dışında bulunmakta. Bu nedenle André Wolf, kullanıcılara şu çağrıyı yapıyor: "Her zaman şüpheci olun, hassas veriler girmeyin ve kaynağı dikkatlice kontrol edin. Bu sahte mesajların göndericisi genellikle saçma isimlere sahip web siteleridir."
©Sonhaber.eu

Fotoğraflar: Mimikama Platformu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.