Federal İçişleri Bakanlığı, teröre destek verdiği gerekçesiyle Şiilere ait olan cami derneği Hamburg İslam Merkezi'nin (IZH) yasaklandığını açıkladı. Sabah saatlerinde Hamburg’da IZH’nin merkezi olarak görülen ve “Sultanahmet Camii” olarak bilinen Şii İmam Ali Camii ile birlikte, ülke genelinde merkeze bağlı 53 cami ve derneğe eş zamanlı baskın düzenlendi. Bakan Faeser, IZH'ya bağlı olduğu düşünülen diğer beş derneğin de yasaklandığını duyurdu.

Saat 8 civarında camiler ve dernekler de dahil olmak üzere toplam 53 mülk arandı. Çok sayıda yazılı belge, veri taşıyıcı ve bilgisayar gibi malzemeye el konuldu.

Bakanlık, derneğin Federal Cumhuriyet'in anayasal düzenini ihlal ettiğini, Yahudi ve İsrail karşıtı kışkırtmalarda bulunduğunu iddia ediyor. Ayrıca cami temsilcilerinin de geçmişte Almanya’da yasaklı olan Hamas ve Hizbullah gibi örgütleri desteklediğini belirtiyor. Merkezin Hizbullah'a, eleman ve bağış toplamak yoluyla destek verdiği tahmin ediliyor.

Almanya’da binlerce kişi 4 bin 500 euro'luk kira yardımını kaçırıyor! Almanya’da binlerce kişi 4 bin 500 euro'luk kira yardımını kaçırıyor!

Federal İçişleri Bakanlığı ayrıca, IZH'nin ülke çapında yerel camilerin siyasi ve dini yönünü belirleyen ve İran devleti adına Yahudi karşıtı ve antidemokratik tutumu sürdüren bir yapı kurduğunu varsayıyor.

Sultanahmet Camii
“Sultanahmet Camii”, Şii dini cemaatinin Avrupa'daki en önemli merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. IZH derneği 1953 yılında kuruldu ve o dönemde sürgündeki İranlılar tarafından finanse ediliyordu. Özellikle 1979'dan sonra başa gelen rejimle bağlarının yakın olduğu düşünülüyor.

Hamburg Anayasayı Koruma Bürosu 1993'ten beri IZH'yi izliyor ve derneği İran molla rejiminin köktendinci ideolojisini temsil ettiği için İslamcı olarak sınıflandırıyor. Anayasayı Koruma Dairesi'ne göre burası "Tahran'ın ileri karakolu" olarak talimatlarla bağlı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş