Alman Fedaral İlaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü (BfArM) tarafından yayımlanan bir listeye göre, ülkede 299 ilaca ulaşmakta sıkıntılar yaşanıyor. Enstitü, yaşanan ilaç sıkıntısının nedenini, Çin, Hindistan gibi ülkelerden gelen teslimatların yetersizliğine ve gecikmesine bağlıyor.
Pek çok ilaç şirketi yüksek maliyetler nedeniyle ilaç üretimlerini Çin, Hindistan gibi ülkelerine yaptırıyor. Bu ülkelerden gelen ilaçların yetersiz kalması ve tedarik süresinin uzaması, ilaçlara erişimi de güçleştiriyor.
Yapılan açıklamalara göre ülkede özellikle çocuk ilaçları, kalp damar ilaçları, insülin ve antibiyotik bulmakta sorunlar yaşanıyor.
Hastalar tedarik edemedikleri ilaçlar için uzun süre bekleyebiliyor ve bu bekleme süreleri yer yer 2 haftayı bulabiliyor. Bu durum özellikle çocuk hastaların tedavi sürelerinin uzamasına neden oluyor.
Geçtiğimiz günlerde Alman de Bild gazetesinde yer alan bir haberde de COVID-19 salgını nedeniyle fabrikaların kapanması durumunda tedarik sorununun daha da kötüleşebileceği belirtildi.
Haberde ülkedeki eczanelerde hemen hemen her iki ilaç reçetesinden birinin stoklarda bulunmadığı kaydedildi.
Şirketler üretimden çekiliyor
Avrupa’da ateş düşürücü üretimi yapan iki ana şirketten biri de, yüksek maliyetler nedeniyle üretimden çekildiğini açıkladı.
Alman Eczacılar Birliği, yaşanan ilaç sıkıntısına çözüm olarak Avrupa’da ilaç üretimini artırıcı önlemler alınmasını, önemli ve erişiminde sorun yaşanan ilaçların da ihracının yasaklanmasını öneriyor.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Benjamin Huggett - Unsplash
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.