2009 yılında keşfedilen ve ilaçlara dirençli olan 'Candida auris' mantarının neden olduğu bir tür mantar hastalığı giderek yayılıyor. Yayılma olasılığının en fazla olduğu hastane ve bakım merkezlerinde kalan hastalar, risk altında.
Ulusal İnvaziv Mantar Enfeksiyonları Referans Merkezi (NRZMyk) tarafından yapılan araştırmalara göre, bu mantar hastalığına yakalananların sayısı bir yıl önceye göre 6 kat arttı. Mevcut ilaçlara dirençli olduğu bilinen bu tehlikeli mantar türü insandan insana bulaşabiliyor ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için büyük bir risk oluşturuyor.
Candida auris mantarı
Mikrobiyomun bir parçası olarak bağırsaklarımızda büyümeyi seven diğer birçok Candida türünün aksine, Candida auris bağırsak yerine cildi tercih ediyor. Candida auris bulaşmış kişilerin cildinde döküntü oluyor ve bu da salgınlara yol açabiliyor.
Bir mantar enfeksiyonunun insandan insana yayılması alışılmadık bir durum olsa da Candida auris enfeksiyonları bu şekilde yayılıyor. Özellikle insanların genel olarak mantar enfeksiyonlarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu yoğun bakım üniteleri ve yaşlı/hasta bakım evlerinde bu mantarın sebep olduğu salgınlar meydana gelebiliyor.
Nasıl bir hastalığa yol açıyor?
Candida auris, vücuda girdikten sonra en sık kan dolaşımı enfeksiyonuna yol açıyor fakat aynı zamanda solunum sistemini, merkezi sinir sistemini, iç organları ve cildi de etkileyebiliyor. Bu enfeksiyonlar genellikle çok ciddi oluyor. Bu mantar çoğu zaman çok kullanılan mantar ilaçlarına dirençli olduğu için tedavisi de zor.
Bulaş riski en fazla hastane ortamında
Candida auris mantarı, hastanelerde mikroplu zeminler, damar yolu gereçleri, serum hortumları veya tansiyon cihazları gibi tıbbi ekipmanlar vasıtasıyla bulaşabiliyor. Günlük hayatta bulaşma riski düşük olsa da, uzun süre hastanede veya bakım evinde kalanlar ve yoğun bakım hastaları için enfeksiyon riski oldukça yüksek.
Ayrıca, sık antibiyotik kullanımı da Candida auris mantarı enfeksiyonuna yakalanma riskini artırıyor, çünkü antibiyotikler, mantara karşı mücadele eden faydalı bakterileri de öldürebiliyor.
Enfeksiyonu tespit etmek oldukça zor
Candida auris enfeksiyonun semptomları ateş, titreme, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi diğer enfeksiyonlarla karıştırılabilecek belirtiler olduğundan enfeksiyon kolaylıkla teşhis edilemiyor. Bu nedenle Candida auris'in yakından takip edilmesi gerekiyor.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.