Merkel hükümeti, imamların Almanya’da yetiştirilmesinin sağlanmak, bu yolla da Türk hükümeti başta olmak üzere, yabancı siyasi güçlerin Müslüman toplumu üzerindeki nüfuzunu sınırlandırmak için düğmeye bastı.

Almanya doğumlu 43 yaşındaki imam Murat Gül, Berlin İslam Federasyonu Başkanı, aynı zamanda Rosa Parks İlkokulu’nda İslam din dersi veriyor.

“Türkiye’deki mantalite Almanya’dakine uymayabiliyor” diyen Gül, Türkiye’den gelen imamların Almanya’daki Müslüman toplumunun ihtiyaçlarına her zaman hitap edemediğine, bir imamın görev yaptığı toplumun dilini, kültürünü ve yaşam koşullarını bilmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yapıyor.

“İslam evrensel bir din. Ancak Kuran’ı Kerim, hangi toplumda yaşanıyorsa o toplumun dilinde Kuran’ı tebliğ etme mesajını vermektedir” diyen Gül, özellikle genç nesillere Almanca hitap etmenin önemine dikkat çekerken, şu deneyimlerini aktarıyor:

“Bir keresinde çocuklara ‘Hadi hep beraber Kelime-i Şehadet getirelim’ dedim çocuğun birisi kalktı gidiyor. ‘Nereye gidiyorsun?’ dedim? ‘Hocam Kelim’i Şehadet’i getireceğiz ya’ dedi… Ya da mesela ‘Helaya girilirken okunacak dua’ dedim çocuk ‘Hocam hela neresi?’ diyor… Konuları Almanca anlatmanız onların daha iyi anlayabilmesine katkı sağlıyor.”

Almanya’da imam yetiştirilmesinin çok yararlı olacağını düşündüğünü söyleyen Gül, ancak bu konuda çeşitli zorlukların olduğunu şöyle aktarıyor:
“Ne yazık ki imamlık buradaki gençler için çok cazip değil, çünkü hem gelecek garantileri yok, gelirleri çok cazip değil, cazip hale getirilecek koşulların muhakkak oluşturulması gerekiyor.”



Almanya’da yaklaşık 4 milyon 500 bin Müslüman yaşıyor, bunların 3 milyonu ise Türk kökenli. Ülke genelinde yaklaşık 2 bin 500 camide görev yapan imamların yüzde 90’ı yurtdışından geliyor ve bunların büyük bölümünü de Türkiye’den gelen imamlar oluşturuyor.

Merkel hükümeti ise imamların artık yurtdışından getirilmesi uygulamasına son verilmesi, imamların Almanya’daki öğretim kurumlarında yetiştirilmesi için harekete geçti.
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!

© Deutsche Welle Türkçe