ALMANYA

Almanya’da kayıtlı araç sayısı 49 milyonu geçti

Almanya’da bir şehir hariç tüm eyaletlerde araç sayısı arttı. Ülkede yeni bir rekor kırıldı. Almanların yeni trendi 2’inci ve hatta 3’üncü araç alımı oldu.

Abone Ol

Trafik sıkışıklıkları, artan fiyatlar, hava kirliliği ve iklim krizi, E-bisikletler ve E-scooterlar bile Almanya'daki araç yoğunluğunun artmasını durduramadı. Federal İstatistik Ofisi'nin  (Destatis) Salı günü açıkladığı verilere göre, bu yılın başında her bin kişiye 580 araç düştü. Bir önceki yıl bu sayı 578, 2014’de ise 543 arabaydı. Destatis, ülkedeki araç sayısının 49,1 milyona çıktığını ve bunun yeni bir rekor olduğunu açıkladı. 2014'e kıyasla neredeyse tüm federal eyaletlerde araç yoğunluğu arttı; sadece Berlin’de düştü.

Araç yoğunluğu bölgesel olarak farklılık gösteriyor 
Araç yoğunluğu bölgesel olarak büyük farklılıklar gösteriyor. Doğu Almanya'nın tüm eyaletlerinde araç yoğunluğu ulusal ortalamanın altında, Batı Almanya'nın tüm eyaletlerinde ise bunun üzerinde seyretti.

Bu yıl en yüksek araç yoğunluğu bin kişi başına 655 araçla Saarland, 630 araçla Rheinland-Pfalz (630) ve 623 araçla Bavyera gibi batı eyaletlerindeydi. Eyaletler arasında en düşük değer ise bin kişi başına 534 araçla Saksonya'da oldu.

Metropoller arasında en düşük değerler bin kişiye düşen 329 araçla Berlin, 426 araçla Hamburg ve 435 araçla Bremen’deydi. İstatistikçilere göre bu durum "özellikle yoğun toplu taşıma ağından" kaynaklanıyor.

Yeni trend: İkinci veya üçüncü araç
1 Ocak 2023 itibarıyla özel hanelerin dörtte üçünden fazlası (%78) en az bir araca sahipti. Ancak bu trend şuanda değişmiş durumda. Hanelerin ikinci ve hatta üçüncü araçları artmış durumda. Açıklanan verilere göre iki araca sahip hanelerin oranı yüzde 24,5'ten yüzde 27'ye, üç ve daha fazla araca sahip hanelerin oranı ise yüzde 4,1'den yüzde 6,2'ye çıktı.

Elektrikli araçlarda düşüş
2024 başında kayıtlı araç sayısı rekor seviyeye ulaştı, ancak yeni elektrikli araçların kayıtları o zamandan beri önemli ölçüde düştü.

Almanya'da kayıtlı araç sayısı Federal Motorlu Taşıtlar Kurumu KBA'ya göre 1 Ocak 2024 itibarıyla Almanya'da 49,1 milyon otomobile çıktı. 1 Ocak 2023’de kayıtlı araç sayısı 48,8 milyondu.

Kayıtlı araçlar içerisinde elektrikli araçların oranı çok az yükseldi. 2024 başında Almanya'da kayıtlı araçların yüzde 2,9'u tamamen elektrikli araçlardı. Bir yıl önce bu oran yüzde 2,1 idi.

Ancak son dönemde yeni araç kayıtlarının sayısı, özellikle tamamen elektrikli araçlarınki, düştü. Ocak-Ağustos 2024 arasında toplamda yaklaşık 1,91 milyon yeni araç kaydedildi, bu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 daha az.

Özellikle tamamen elektrikli yeni araçların kayıtlarındaki düşüş daha belirgindi. Bu sayı aynı dönemde yüzde 32 azalarak 242.000'e düştü. 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde yeni kaydedilen araçların yüzde 12,7'si sadece elektrikliydi. Bir önceki yılın aynı döneminde bu oran yüzde 18,6 idi. 

Destatis’e göre bu düşüşün nedeni, elektrikli araç alımlarında devlet teşviklerinin durdurulmasından kaynaklanabilir.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.