Geçen yıl Almanya genelinde kasko sigortalı 14.585 araç çalındı. Bu, 2022'ye kıyasla yaklaşık yüzde 20'lik bir artış anlamına geliyor. Alman Sigorta Birliği (GDV) Genel Müdürü Jörg Asmussen, oto hırsızlıkları nedeniyle oluşan toplam ekonomik zararın 310 milyon euroyu aştığını belirtti.

Büyük şehirlere bakıldığında, Baden-Württemberg eyaleti nispeten daha iyi durumda. Stuttgart, Karlsruhe ve Mannheim'da, örneğin Berlin veya Hamburg'a kıyasla çok daha az araç çalındı.

Berlin'de her iki saatte bir araç çalınıyor
2023'te başkent Berlin’de 4.266 araba çalındı. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 46'lık bir artış anlamına geliyor. Asmussen, Almanya'daki her üç araç hırsızlığından birinin Berlin'de gerçekleştiğini belirtirken, şehirde her iki saatte bir aracın çalındığı bilgisini paylaştı.

Berlin'de geçen yıl en fazla hırsızlık vakası 899 aracın çalındığı Charlottenburg-Wilmersdorf semtinde gerçekleşti. Bunu 787 vaka ile Tempelhof-Schöneberg ve 772 vaka ile Lichtenberg takip etti.

Diğer bölgeler
Verilere göre Hamburg'da 853, Kuzey Ren-Vestfalya'da 2.915 ve Mecklenburg-Batı Pomeranya'da 181 araba çalındı. Bavyera'da 596, Baden-Württemberg'de ise 574 araç çalındı.

Üç federal eyalette düşüş yaşanıyor
Almanya'nın güneyinde hırsızlık riski önemli ölçüde daha düşük. Ancak oradaki sayılar da arttı. Araba hırsızlığı yalnızca üç federal eyalette düştü: Hamburg’da yüzde 3,1, Saksonya-Anhalt’da yüzde 3,8 ve Mecklenburg-Batı Pomeranya’da yüzde 16,2.

GDV’ye göre hırsızlık nedeniyle oluşan hasar da arttı. Asmussen, "Sigortacılar ortalama olarak her hırsızlık için yaklaşık 21.400 euro ödedi. Bu, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 6 daha fazla" dedi.

En fazla hırsızlık bu markalı araçlarda yaşanıyor
Hırsızların en çok tercih ettiği otomobil markası şu anda Toyota. Çalınan on araç modelinin listesinde, Japon üreticinin beş modeli yer alıyor. Listenin başında Land Cruiser, Lexus NX ve Lexus UX modelleri bulunuyor. Üst sınıf ve üst orta sınıf SUV'lar hırsızlar arasında özellikle popüler.

Bulgaristan’da Almanya’dan gelen araç içinde 350 bin euro nakit yakalandı Bulgaristan’da Almanya’dan gelen araç içinde 350 bin euro nakit yakalandı

Hırsızların rağbet ettiği modeller şu şekilde sıralanıyor:

  1. Toyota Landcruiser (4. nesil)
  2. Lexus NX
  3. Lexus'un kullanıcı deneyimi
  4. Range Rover Sport (4. nesil)
  5. Kia Stinger
  6. RAV4 (5. nesil)
  7. Hyundai Santa Fe (7. nesil)
  8. Chrysler Grand Cherokee (4. nesil)
  9. Land Rover Range Rover (3. nesil)
  10. Toyota Prius+

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi