Almanya’da özellikle yaşlı nüfusun artışı nedeniyle sağlık maliyetleri artmaya başladı. Bu duruma karşı birçok büyük sağlık sigortası şirketi ek katkı payı miktarına önemli ölçüde zam yaptı.

KKH sigortası 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere ek katkı payını yüzde 1,98'den yüzde 3,28'e çıkaracağını açıkladı. Buna göre, yaklaşık 1,6 milyon KKH sigortalı, sağlık sigortası için yıllık olarak yaklaşık  400 euronun üzerinde ekstra ödeme yapmak zorunda kalacak.

Aylık brüt 5 bin 175 euronun üstünde kazananlar için bu zam, ayda 33,64 euro ve yılda 43,68 euro ek masraf anlamına geliyor. Brüt 3 bin 539 euro ortalama gelire sahip kişiler ise ayda 23 euro, yılda 276 euro daha fazla ödeyecek.

Üç milyon sigortalının bulunduğu IKK Classic ve bir milyon 500 bin sigortalının kayıtlı olduğu Knappschaft  şirketleri ise prim miktarını yaklaşık yüzde 0,5 artırdı. Bu artış, ortalama gelirli kişiler için yılda yaklaşık 104 euro ek maliyet anlamına geliyor.

Bir milyon 800 bin kayıtlının bulunduğu İşyerinde Sağlık Sigortası Kasaları (BKK) da aylık prim miktarını 33 ila 38,81 euro arasında artırdı.

‘Bu sadece bir başlangıç’
Sağlık Ekonomisti Christian Hagist primlere gelen zamlara ilişkin yaptığı açıklamada, temel reformlar yapılmadığı takdirde bu artışların sadece bir başlangıç olduğunu belirtti. Hagist, sağlık sisteminin dijitalleştirilmesi ve sigortalılar için daha yüksek muafiyetler sağlanması gerektiğini savundu.

Sağlık Sigortası Uzmanı Thomas Lemke de birçok sağlık sigortası şirketinin durumunun "dramatik" olduğunu ve 2025 için daha fazla prim artışı beklendiğini kaydetti.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Dikkat! Schengen Bölgesi'ne giriş kurallarında sistem değişiyor Dikkat! Schengen Bölgesi'ne giriş kurallarında sistem değişiyor

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş