ALMANYA

Almanya'da sağlık ve inşaat alanlarında personel eksikliği alarm veriyor

Almanya’da başta sağlık ve inşaat sektörleri olmak üzere hemen hemen tüm sektörlerde istihdam açığı giderek artıyor. Açık pozisyonlar doldurulamıyor.

Abone Ol

Haberlerimizi İnstagram  ve TikTok hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Almanya'da 2023'te yürürlüğe giren nitelikli iş gücü göçü yasası kapsamında ülkeye gelenlerin sayısı artmış olsa da istihdam açığı giderek artıyor. En büyük açık ise sağlık ve inşaat sektörlerinde yaşanıyor.

Almanya’da sağlık sektörü başta olmak üzere nitelikli iş gücü açığı büyüyor. 2023-2024 yıllarında 47 bin 400 pozisyon doldurulamadı.

Almanya Ekonomi Enstitüsü’nün (IW) Nitelikli İşgücü Güvenliği Uzmanlık Merkezi (Kofa) tarafından yapılan son araştırmaya göre, . 2023-2024 yıllarında sağlık sektöründe nitelikli iş gücü açığı yaklaşık 47 bin 400 pozisyona yükseldi. Bu alanda özellikle 11 bin 600 fizyoterapist, 7 bin 350 diş doktoru asistanı ve 7 bin 100 hemşire ile hasta bakıcıya ihtiyaç duyuluyor.

Yaşlanan nüfusun sağlık hizmetlerine olan talebi artırdığının belirtildiği raporda, bu durumun mevcut personelin üzerindeki yükü de büyüttüğüne dikkat çekildi.   

İş gücü açığının büyük boyutlarda olduğu ikinci sektör ise inşaat sektörü oldu. Rapora göre bu alanda 42 bin kişiye ihtiyaç duyuluyor. İnşaat sektöründe 10 bin 350 elektrik tesisatçısı, 8 bin 700 sıhhi ve kalorifer tesisatçısı ile iklimlendirme teknikeri açığı bulunuyor.

Açıklanan verilere göre kamu idaresi, savunma ve sosyal güvenlik sektörlerinde yaklaşık 41 bin 250 nitelikli çalışana ihtiyaç olduğu, perakende satışta 29 bin 800 ve sosyal hizmetler alanında da 28 bin kişilik açık bulunduğu görülmekte.

Personel sıkıntısı hayatı olumsuz etkileyecek
Kofa uzmanı Philipp Herzer, sosyal hizmetler ve sağlık sektörlerindeki personel eksikliğinin diğer alanlar üzerinde de olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade etti. Herzer, bakım evleri ve kreşlerdeki yetersiz kadro nedeniyle bakım sorumluluğunun aile üyelerine kalabileceğini ve bunun özellikle çalışan ebeveynlerin iş saatlerini kısaltmak zorunda kalmalarına yol açabileceğini vurguladı.

Vize başvurularında artış yaşandı
Almanya İçişleri, Çalışma ve Dışişleri Bakanlıkları, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren nitelikli iş gücü göçü yasası ile çalışma amaçlı vize başvurularının yüzde 10'dan fazla arttığını açıkladı. Bakanlık verilerine göre 2022'de 177 bin 600 kişi çalışma vizesi ile ülkeye gelirken, bu rakam 2023'te 200 bine yaklaştı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram  ve TikTok hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.