WHO sağlığın teşviki ve geliştirilmesinden sorumlu Direktör Dr. Rüdiger Krech, Almanya'da sigara içenlerin neden olduğu maliyetlerin yıllık 97 milyar euro olduğunu ancak devletin tütün üzerinden vergi yolu ile elde ettiği gelirin 15 milyar Euro’da kaldığını belirtti. WHO’ya göre arada oluşan 82 milyar euroluk açığı kapatmak için bir paket sigaranın fiyatı en az 22,80 euro olmalı. 

Bild gazetesinde yer alan haberde, Dr. Krech'in belirttiği sigara içenlerin neden olduğu maliyetlerin, sigara ile doğrudan ilgili sağlık sorunları nedeniyle sağlık sigortaları için yapılan tüm harcamalar, ayrıca iş kaybı ve rehabilitasyon ve bakım tedbirlerinin yarattığı giderler olduğu belirtildi.

WHO'ya göre Almanya sınıfta kaldı
Dünya genelinde sigaraya karşı savaşta ilerleme kaydedilse de WHO’ya göre Almanya bu konuda sınıfta kalıyor. 

Kuruluşun ülkelerin uyguladığı yasaklara ve bunu denetimine yönelik "Tütün Kontrol Ölçeği’ listesine göre 37 ülke arasında Almanya 34’üncü sırada yer alıyor.  Dr. Krech bu durumu "Almanya'da politikanın neden bu kadar gevşek olduğunu gerçekten anlayamıyoruz" şeklinde yorumluyor.

Almanya, 2005'te, kamu alanlarında sigara içmeyi yasakladı ancak Krech'e göre, yasal olarak bağlayıcı nitelikte olan bu anlaşma ülke genelinde her eyalette uygulanmıyor. 

Sadece Bavyera, Kuzey Ren-Vestfalya ve Saarland eyaletlerinde disko gibi kalabalık ortamlarda sigara içilmesi yasak. Ancak bazı eyaletlerde bu konuda istisnalar bulunmakta. Baden-Württemberg, Saarland, Hessen, Thüringen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Mecklenburg-Vorpommern, Berlin ve Niedersachsen'da sigara içmeye devam ediliyor.

Almanya'da yılda 127 binden fazla tütünle ilgili ölüm gerçekleştiği belirtiliyor. 

WHO, sigaraya karşı savaşta ne istiyor?
WHO tarafından sigaraya karşı savaşta fiyat artışını yanında şu hususlar da önerilmekte;

  • Tren istasyonları ve havaalanlarında tamamen sigara içme yasağı. Ayrıca sağlık ve eğitim kurumlarında, üniversitelerde, kamu binalarında, iş yerlerinde ve restoranlarda ve barlarda da yasaklanmalı
  • Tütün ürünlerinden tüm marka isimleri ve logolar kaldırılmalı
  • Tütün ve tütün ürünleri reklamları yasaklanmalı
  • Tütün ve elektronik sigaralar sadece özel dükkanlarda satılmalı
  • Sigarayı bırakmak isteyen tiryakilere daha fazla yardım sunulmalı. Krech'e göre, Almanya'da her on sigara kullanıcısından yedisi bu alışkanlığını bırakmak istiyor ancak yeterli desteği bulamıyor. Bu nedenle devletin bunu daha fazla desteklemesi gerekiyor. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.