TAVAK Başkanı Faruk Şen, araştırmaların dönenlerin büyük kısmının bu kararından memnun olduğunu belirttiği araştırma hakkında, “1961-2005 yılları arasında 3.2 milyon Türk geri döndü. 2006-2012 arasında 256 bin kişi Türkiye'ye kesin dönüşle yerleşti. 2005'e kadar olan dönemde emekli olan, gitmeye zorlanan Türkler ağırlıklı olarak gelirken, 2006'dan sonra ise eğitimli, sermayesi olan yatırımcı genç nüfus Almanya'yı terk etmeye başladı. Geri dönüş eğilimlerinin artması ve 256 bin Türk'ün son yıllarda geri dönmesiyle Türkiye'ye yönelik yatırımlar da arttı" dedi.

Şen, kesin dönüş yapan Avrupalı Türklerin genellikle İstanbul, Bodrum, Antalya, İzmir gibi kentlerde 38 bin konut aldıklarını belirttiği açıklamasında “2013'te ise 37 bin Avrupalı Türk, Türkiye'de konut aldı. 2014 yılında konut alımlarında konut alımlarında artış olmuş ve sayı 41 bin sınırını geçti"ifadelerini kullandı.

TAVAK tarafından , Türkiye'ye kesin dönüş yapan 970 kişiyle yapışan anket sonuçlarına göre dönenlerin yüzde 41'inin üniversite mezunu. Yüzde 13.5'i ise meslek lisesi mezunu olması dikkat çekiyor.
Avrupa Birliği’nde sayıları 160 bini bulan Türk girişimcilerin birçoğunun yaşadıkları ülkelerde sosyal sigortaları olmadığına vurguı yapan Şen, "Türkiye'deki bireysel emeklilik kuruluşları Avrupa'daki Türkler'e ilgi gösterip, onlara göre özel ve yeni konseptler hazırlamayı başaramadılar" dedi.
Araştırmada, kesin dönüş yapanların "Türkiye tatlı vatan, hem kendi kültürümüz hem de ekonomisi iyi. O nedenle dönüyoruz" dediğininde altı çizildi.

© SONHABER.EU