Almanya, diğer Schengen Bölgesi ülkelerinden hareket eden otobüslerin yolcularına sınırda pasaport ve oturma izni gibi belgeler soruyor. Ülke 2014 yılında iki otobüs firmasını gerekli belgelere sahip olmayan yolcuları Alman topraklarına geçirmekle suçlamıştı. Bu denetlemeye karşı çıkan ulaşım firmaları ise uygulamanın kaldırılması için Avrupa Birliği'nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı'na başvurmuştu.

Schengen Anlaşması, katılımcı ülkeler arasındaki sınır kontrollerini ortadan kaldırarak, Schengen Bölgesi'ndeki 26 Avrupa ülkesinin uluslararası seyahat amaçları için tek bir devlet olarak faaliyet göstermesine izin veriyor. Ancak Alman yasalarına göre, Schengen Bölgesi'nde düzenli bir sınır ötesi hizmet sunan herhangi bir otobüs seyahat firması, yolcularının pasaport ve oturma iznini sınırdan geçmeden önce kontrol etmek zorunda. Hatta Alman polisi söz konusu denetimleri yerine getirmeyen şirketlere para cezası uygulama hakkına sahip.

Merkezi Lüksemburg'ta bulunan mahkeme perşembe günü davayı karara bağlayarak, Almanya'nın pasaport kontrolü uygulamasının Schengen Sınır Yasası'na aykırı olduğuna hükmetti. Kararda, Almanya'nın uygulamasının Schengen üyesi ülkeleri içerisinde denetim anlamı taşıdığına dikkat çekilerek, bu kontrollerin sınır kontrollerine eşdeğer bir etkisi olduğu ve bu sebeple yasaklandığı belirtildi.

Schengen Bölgesi, 26 Avrupa ülkesinden oluşuyor.