Polonyalı ve Alman iki hazine avcısının Nazi altınlarıyla dolu bir tren bulduğu iddiasını Waldenburg kasabası yetkilileri doğruladı.

Polonya'da geçtiğimiz günlerde "Nazilere ait, içi altın dolu bir tren bulduk" diyen iki kişinin iddiası resmi makamlar tarafından doğrulandı. Trenin bulunduğu söylenen Waldenburg kasabasının Belediye Başkan Yardımcısı Zygmunt Nowaczyk, "Şehrimiz, tarihi dolayısıyla birçok gizemli hikâye barındıyor." ifadelerini kullandı. Nowaczyk, trenin içinden çıkan altınların "değeri ne olursa olsun Polonya devletine ait olduğunu" da vurguladı. Geçtiğimiz hafta dünya basınına yansıyan haberlerde biri Polonyalı, biri Alman iki hazine avcısı, yerin metrelerce altında gömülü olan bir tren hakkında ipuçları bulduklarını bildirmişlerdi. Trenin 150 metre uzunluğunda askeri bir tren olduğu ve Nazi altınlarıyla yüklü olduğu iddiaları ise uzun süre manşetleri süsledi.

NAZİLER TÜNEL KAZMIŞTI


Yerel basında trende 300 ton altın bulunduğuna dair haberler yer almıştı. Hazine avcıları ise, trenden çıkarılacak tarihi eserlerin yüzde 10'unun kendilerine verilmesini talep ederek, Polonyalı resmi makamlara başvuruda bulunmuştu. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Nazi kuvvetlerinin Waldenburg bölgesine metrelerce uzunlukta tüneller kazdığı biliniyor. Uzmanlar, trenin yerini tespit etmenin ve gün yüzüne çıkacak kazı çalışmalarını yürütmenin de pahalı bir süreç olacağını söylüyor. Nazilere ait bir askeri trenin kaybolduğuna yönelik iddialar üzerine daha önce de Waldenburg'daki tünellerde aramalar yapılmış, fakat herhangi bir sonuca ulaşılamamıştı.

Haber7