Amsterdam Belediyesi şehirdeki sokak kirliliğini önlemek ve gençlik bakımını desteklemek amacıyla 2025 yılında konut sahiplerinin ödeyeceği EmlakVergisi’ni (OZB) yüzde 27 artırmaya ve belediye harcamalarında tasarrufa yapmaya karar verdi.

NH gazetesinde yer alan ve önümüzdeki yıl için geçerli olacak belediye bütçe planına göre, ev başına OZB miktarı ortalama 85 euro artırarak yılda 400 euroya çıkarılacak. Bu da konut sahiplerinin ödeyeceği miktarın yaklaşık yüzde 27 artırılacağı anlamına gelmekte.

Yerel siyasette bu plana farklı tepkiler var. Koalisyon partileri zammın gerekli olduğunu savunurken, muhalefet partileri bu plana sert eleştiriler yöneltiyor.

Çöp toplama vergisi ise önümüzdeki iki yıl boyunca sabit kalacak. Belediye, bu miktarın şimdiden diğer belediyelerle kıyaslandığında oldukça yüksek olduğunu kabul ediyor.

'Ev sahipleri bankamatik gibi kullanılıyor'
Muhalefet partileri bu plana şaşkınlıkla tepki gösterdi. VVD partisi, bu zammı "eşi benzeri görülmemiş büyük bir artış" olarak nitelendirdi. En büyük muhalefet partisine göre, ev sahipleri bir tür “bankamatik” gibi kullanılıyor.

Hollanda’da iki sosyal medya fenomenine 800 bin euro ceza kesildi! Hollanda’da iki sosyal medya fenomenine 800 bin euro ceza kesildi!

VVD belediye meclis üyesi Kune Burgers, yerel yayın organı AT5’e yaptığı açıklamada, "Son yıllarda belediye vergileri neredeyse maksimuma çıkarıldı. Orta sınıf bu şekilde tamamen soyuluyor. Bu bizi ciddi şekilde endişelendiriyor," dedi.

CDA partisi de bu zammı "tamamen kabul edilemez ve adaletsiz" bulduğunu belirtti. CDA belediye meclis üyesi Rogier Havelaar, "Sol partiler, ev sahiplerinin zengin olduğu ve onlara sürekli vergi artışı yapılabileceği yanılgısına kapılıyor," dedi.

Mutlak Öncelik
Ancak koalisyon partisi PvdA'ya göre, ozb artışı kaçınılmaz. PvdA belediye meclis üyesi Farley Asruf, "Şehri güçlü tutmak için ozb'yi artırmak zorundayız, ancak aynı zamanda çöp toplama vergisini iki yıl boyunca sabit tutacağız. Bu, Amsterdamlıların yüklerini dengeli tutmak için bilinçli bir seçim," dedi.

Sorumlu PvdA belediye başkan yardımcısı Hester van Buren de, OZBartışının gençlik bakımını ihmal etmemek ve çöp toplama vergisini artırmamak için gerekli olduğunu belirtti. Van Buren, sokaklardaki çöp sorununu çözmenin "mutlak bir öncelik" olduğunu vurguladı. 

Çöp için 13 milyon, gençler için 24 milyon euro ayrıldı
Belediyenin planına göre sokakların temiz kalması amacıyla 13 milyon euro ek kaynak ayrıldı ve şehri temiz tutma konusunda daha önce alınan önlemler uzatıldı. Ayrıca her yıl gençlik bakımı için 24 milyon euro ekstra harcama yapılacak ve düzenli gençlik bakımına ek olarak belirli projelere 13 milyon euro ayrılacak.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi