Avrupalı Türklerin sabırsızlıkla beklediği ve nihayet araçlarının Türkiye’de 2 yıl kalması ile ilgili kanunun çıkması dolandırıcıların da iştahını kabarttı.

Yasasya göre bu haktan yararlanmak için kişinin son 1 yıl içinde en az 185 gün fiilen yurt dışında bulunması gerekiyor. Bu sebeple Türkiye’de yerleşik kişilerin geçici ithalat rejimi kapsamında yabancı plakalı taşıt getirmesi, başkasının getirdiği taşıtı kullanması veya adına vekaleten taşıt getirilmesi mümkün değil..

Yasa yurtdışında yaşayan vatandaşların 2 yıl için Türkiye’ye getirdikleri araçları ancak arabanın sahibin eşi, çocukları, anne ve babasının kullanmasına imkan tanıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ı dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyaran bir açıklama yaptı.

Açiklamya göre: “Kamuoyunda sürelere ilişkin yapılan bu düzenlemenin yurt dışından ucuz araç getirilerek kullanmanın önünü açacağı ve herkesin bu haktan yararlanabileceği şeklinde bir algı oluşmuştur. Bu algı yanlış olduğu gibi bu düzenlemeyi fırsat bilen dolandırıcılar bazı internet siteleri ve oto galerileri, vatandaşlarımızın yurt dışından düşük ücretler ödeyerek alacakları lüks araçları Türkiye’de sorunsuz olarak kullanabileceğine ilişkin yanlış bilgiler sunmaktadırlar. Bu işlemler için yurt dışına dahi çıkılmasına gerek olmadığı ve belli bir komisyon karşılığında işlemlerin kendilerince yapıldığını belirtmektedirler. Dahası getirilecek taşıta verilecek sürenin bitiminde taşıtı kullanmaya devam etmek için giriş-çıkış işlemi yapılmasının yeterli olduğunu iddia etmektedirler” denilmekte.

Bu tür iddiaların tamamen vatandaşları kandırmaya yönelik olduğu belirtilen açıklamada vatandaşların mağdur olmamaları için aracı kişilere yani dolandırıcılara itibar etmemeleri gerektiği vurgulandı.

©SONHABER.EU