BELÇİKA

Araştırma: Belçika’da iş başvurularında küçük işletmeler daha fazla ayrımcılık yapıyor

Abone Ol

Gent Üniversitesi'nden yeni bir araştırma, iş başvurularında adayların isimlerinin kökenine dayalı ayrımcılığın büyüklüğünü ve sektörel farklılıkları ortaya koydu. Buna göre küçük şirketlerde isme dayalı ayrımcılık, büyük şirketlere göre daha fazla yapılıyor. Ayrıca kâr amacı gütmeyen sektörlerde daha az ayrımcılık gözlemleniyor.

Araştırmacılar, Anvers ve Gent'teki 890 iş ilanına, iki farklı isimle hazırlanan aynı özgeçmişe sahip aday başvurusu göndererek, adayların isimlerinin başvuru prosedüründeki etkisini araştırdı.
 
Çalışmanın bulgularına göre, 50'den fazla çalışanı olan şirketlerde ve kâr amacı gütmeyen sektörlerde, yabancı kökenli isimlere sahip adaylar, iş başvurularında bir engelle karşılaşmıyor. Ancak küçük şirketlerde durum farklı; özellikle tek kişilik işletmelerde ve 10'dan az çalışanı bulunan şirketlerde, yabancı kökene sahip isimler daha az olumlu dönüş alıyor.

Araştırmada ayrıca, kâr amacı gütmeyen sektörlerde yabancı kökenli bir ismin olumlu yanıt alma şansının yüksek olduğunu ancak, ticari şirketlerde durumun farklı olduğu belirtiliyor. 

Lippens, ticari sektörde, göçmen kökenli adayların olumlu yanıt alma şansının yüzde 18 daha düşük olduğunu ifade ediyor. Bu durumun nedenleri arasında, göçmen kökenli adayların daha az üretken olduğu ve Felemenkçeyi daha az akıcı konuştukları önyargısının hala geçerli olması gösteriliyor. 

Araştırmaya göre tek kişilik şirketlerde yabancı kökenli adaylara olumlu tepkiler, Felemenkçe konuşan adaylara göre yüzde 32 daha düşük Ayrıca 10 ile 49 çalışanı olan şirketler ile 10'dan az çalışanı olan şirketlerde bu fark yüzde 16.

Lippens, "Daha büyük şirketlerde işe alım sürecinin doğası önemli bir rol oynuyor. Bu tür şirketler genellikle adaylar hakkında daha objektif değerlendirmeler yapılmasını sağlayan standart prosedürler kullanıyor" şeklinde konuştu. Küçük şirketlerde ise genellikle sınırlı insan kaynakları departmanı olduğu için bu tür standart prosedürlerin uygulanamadığı ve bu durumun daha az objektif değerlendirmelere yol açtığı belirtildi. 

Bu araştırma, iş piyasasında isim kaynaklı ayrımcılığın boyutlarına dair önemli bilgiler sunuyor. Araştırma, Gent Üniversitesi'nin daha önceki çalışmalarını da destekler nitelikte ve Antwerp ile Gent'teki iş piyasasındaki etnik köken temelli yapısal ayrımcılığın boyutlarını ortaya koyuyor.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin l