Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Alzheimer hastalığının erken evre tedavisi için kullanılması hedefleyen, lecanemab adlı antikor ilacına onay verdi. İlaç, hafif bilişsel bozukluklar ve hafif demans gibi erken Alzheimer belirtilerini tedavi etmek için kullanılıyor.
Alzheimer tedavisinde kullanılan mevcut ilaçlar, hastalığın beyindeki nedenlerine değil, yalnızca belirtilerine odaklanıyor. Lecanemab ise Alzheimer hastalarının beyninde biriken zararlı amiloid proteinleri temizlemekte etkili oluyor.
Kısıtlı kullanım önerisi
EMA tarafından yapılan açıklamada, ilacın kullanımına bir kısıtlama getirildiği belirtildi. İlaç yalnızca apolipoprotein E (ApoE4) geninin bir kopyasına sahip olan veya bu gene sahip olmayan hastalara uygulanabilecek.
ApoE4 geninin iki kopyasına sahip olan kişilerin, beyin kanaması ve şişme gibi ciddi yan etkilere maruz kalma riski daha yüksek olduğu için bu gruba önerilmiyor.
Temmuz ayında EMA, lecanemab ilacının beyin kanaması ve şişme riskleri nedeniyle yan etkilerinin faydalarından ağır bastığını belirterek ruhsat başvurusunu reddetti. Ancak EMA’nın Beşeri Tıbbi Ürünler Komitesi (CHMP), daha sonra ilacın belirli bir hasta grubunda risklerden daha fazla fayda sağladığını tespit ederek onay sürecini olumlu sonuçlandırdı.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram ve TikTok hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.