Halil Uygun / BRÜKSEL

Avrupa Konseyi Genel Sekreter adaylığını müracaat edenler ise Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Litvanya Eski Başbakanı Andrius Kubilius, Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı Sora Bakoyannis ve Hırvatistan Dışişleri Bakanı Marija Pejcinovic olmakta. Avrupa Konseyi ise 5 Mayıs 1949 yılında kuruldu ve merkezi Fransa’nın Strazburg kentinde yer almakta.

Şu anda genel sekreter ise Thorborn Jagland olmakta. Avrupa Konseyi, Türkiye ve Rusya da dahil olmak üzere 47 Avrupa ülkesi ile uluslararası bir organizasyondur ve öncelikle insan haklarıyla ilgilenmektedir.

İki kadın ve iki erkek aday
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri için 4 adaydan ikisi erkek ve ikisi ise kadın olmakta. Didier Reynders ve Marija Pejcinovic halen dışişleri bakanı olmakta. Didier Reynders ve Andrius Kubilius iki erkek aday olurken Sora Bakoyannis ve Marija Pejcinovic iki kadın olmakta. Haziran’da yapılacak seçimde 4 adaydan hangisinin Avrupa Konseyi Genel Sekreteri olacağı belirlenecek. Yeni Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ise 1 Ekim’de görevine başlayacak.

Uluslararası örgüt künyesi
Uluslararası örgüt künyesinin amacı: “Avrupa Konseyi (AK)’nin amaçları, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve çoğulcu demokrasi ilkelerini korumak ve güçlendirmek; azınlık, ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığı, sosyal dışlanma, uyuşturucu madde ve çevre konularındaki sorunlara çözüm aramak; Avrupa kültürel benliğinin oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak olarak özetlenebilir.

Avrupa Konseyi ise 5 Mayıs 1949 yılında kuruldu ve merkezi Fransa’nın Strazburg kentinde yer almakta. Şu anda genel sekreter ise Thorborn Jagland olmakta. Avrupa Konseyi, Türkiye ve Rusya da dahil olmak üzere 47 Avrupa ülkesi ile uluslararası bir organizasyondur ve öncelikle insan haklarıyla ilgilenmektedir.

İHA