Yağmur altında günlerce aç susuz bekleyen yüzlerce göçmen, vicdanları sızlatan görüntülerin dünyaya duyurulması sonrası Makedon topraklarına geçiş için izin alabildi. O da bilinmezlerle dolu trajik yolculuklarına başka bir ülkede devam edebilmek için.

Yunanistan'dan Makedonya'ya girmek isteyen göçmenler ile Makedonya polisi arasında sabah saatlerinde yaşanan arbede, göçmenlerin ülkeye girişine izin verilmesiyle sona erdi. Sınır polisinin ses bombası ve coplarla saldırdığı binlerce göçmen, kararın ardından Makedonya'ya giriş yaptı.

MAKEDONYA SONUNDA İZİN VERDİ

Suriyeli Muja Hajjuz, ülkesindeki savaşın devam ettiğini anımsatarak, daha iyi bir yaşam sürebilmek umuduyla yola çıktığını söyledi. Bir ay kadar önce Türkiye'ye girdiğini ve ardından içinde 62 göçmenin bulunduğu bir tekne ile Yunanistan'a geçtiklerini anlatan Hajjuz, yol boyunca birçok zorlukla karşılaştıklarını, nihai hedefinin ise Almanya'ya ulaşmak olduğunu ifade etti. Bölgedeki göçmenlere yardım eden sivil toplum kuruluşları yetkilileri ise, Yunanistan'dan Makedonya'ya 4 bine yakın göçmenin giriş yaptığını ve bu sayının artmasının beklendiğini bildirdi.

GÖÇMENE ÖZEL TAKSİ 100 EURO!

Göçmenlerin Yunanistan'dan Makedonya'ya girişine sınırdaki arbededen sonra izin verilmesin sonrası ülkenin güneyindeki Gevgeli şehrinde büyük bir yoğunluk göze çarptı. Tren ve otobüslerle Sırbistan-Makedonya sınırındaki Tabanovtse kasabasına ulaşmak isteyen göçmenler, Gevgeli'deki tren ve otobüs duraklarına akın etti. Ülkenin farklı şehirlerinden Gevgeli'ye gelen taksicilerin de göçmenleri buradan Tabanovste'ye götürmek için 100 euro fiyat belirlemesi dikkat çekti. Aç, susuz ve yorgun oldukları gözlenen göçmenleri Sırbistan sınırındaki Tabanovtse'ye ulaştırmak üzere 6 tren tahsis edildi.

TOPU BİRBİRLERİNE ATIYORLAR


Tren garında bekleyen binlerce göçmen buradan önce Sırbistan ve Macaristan'a, ardından da nihai hedefleri olan batı AB ülkelerine ulaşmak istiyor. Batı Avrupa ülkeleri ise, Balkan ülkelerini göçmenlerin geçişine izin vermekle suçluyor. Sadece Temmuz ayında Türkiye üzerinden Yunanistan'a 50 bin göçmen ulaştı. Makedonya İçişleri Bakanlığı, son iki ay içerisinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden 44 binden fazla kişinin Makedonya'ya giriş yaparak geçici sığınma talebi başvurusunda bulunduklarını açıklamıştı. Makedonya sınırına ulaşan çok sayıdaki göçmenin ülkeye girişinin engellenmesi için hükümet tarafından kuzey ve güney sınır bölgelerinde “kriz durumu" ilan edilmişti.

'MÜSLÜMANSA GELMESİN'


Öte yandan 2 milyondan fazla Suriyeli mülteciyi barındıran ve yaptığı 6.5 milyar dolarlık harcamaya AB'den destek görmeyen Türkiye'nin misafirperverliğini Avrupa'da görmek imkansız. AB ülkelerinin Müslüman göçmenlere karşı ayrımcılığı utancı daha da katlıyor. AB üyesi Slovakya, ülkeye alacağı 200 Suriyeli sığınmacının Hrıstiyan olmasını şart koşarken, üstüne bir de “800 Müslüman da alabilirdik, ama Slovakya'da tek bir cami dahi yok. Burası onların hoşuna gitmezdi" savunması yapması tepki çekti. Orta Avrupa ülkeleri Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya, AB Komisyonu'nun “daha fazla sığınmacıya kapılarınızı açın" önerisi karşısında ortak tutum geliştirmişti.

GÖZYAŞLARI YAĞMURA KARIŞTI

Makedon polisi, önceki gün Gevgeli kasabasından ülkeye geçmek isteyen göçmenlere müdahale etti, çıkan arbedede ses bombaları kullandı. Güvenlik güçleri, kalabalık grupları kontrol altına almaya çalışırken bazı göçmenleri yaraladı. Daha sonra çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan bir gruba sınır kapıları açılırken, bebeğine sarılan bir annenin çaresiz hali objektifler böyle yansıdı.

AVRUPA EZİYET EDİYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bugün Berlin'de yapacağı zirveden önce iki ülkeden Schengen ve serbest dolaşım uyarısı geldi. İki ülkenin içişleri bakanları yaptıkları ortak basın toplantısında AB'nin göçmen sorununa karşı daha hızlı tepki vermesi gerektiğini söyledi. Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, “Biz Schengen'i sorgulamıyoruz fakat Schengen'i tutabilmek için çalışıyoruz. Avrupa'da ön koşul olan birçok şey değişmek zorundadır" dedi. Siyasi ve ekonomik olarak güvenli görülen ülkelerden gelen sığınmacıları hızlı bir şekilde geri gönderebilmeleri için AB düzeyinde 'güvenli ülkelerin' tespit edilmesini isteyen Maiziere, bu ülkelere AB'ye aday ülkelerinin de dahil olduğunu ifade etti. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise, “Bütün göçmenler geldiklerinde kayıt altına alınmalı, parmak izleri alınmalı ve Dublin prensiplerine uygun olarak prosedürleri takip etmeli. Kurallar problem değil, problem bu kurallar uygulanmadığı zaman oluşuyor" diye konuştu.

MAKEDONYA SIRBİSTAN KORİDORU

Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini terk edip daha iyi bir yaşam elde etme amacıyla Avrupa'ya gitmek isteyen binlerce göçmenin umuda yolculuklarında Makedonya ve Sırbistan koridoru sıkça kullanılan güzergahlardan biri olarak dikkati çekiyor. Yunanistan, Makedonya ve Sırbistan'dan geçerek önce Macaristan'a, sonra da diğer Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan göçmenler, yol boyunca birçok tehlike ile burun buruna geliyor, hatta birçoğu hayatını kaybediyor. Yunanistan'dan Makedonya'ya giriş yapan göçmenler, önce Gevgeli'deki tren istasyonuna ulaşıyor, buradan trenle Tabanovtse'ye, oradan da Sırbistan'a giriş yapıyor.

Makedonya'nın yanı sıra göçmenlerin en yoğun olduğu ülkelerden biri de Sırbistan. Resmi açıklamalara göre, 62 bin göçmen Sırbistan'dan sığınma izni talebinde bulundu. Göçmenler, Makedonya'da olduğu gibi Sırbistan sınırında da problemlerle karşı karşıya kalıyor.

MACARİSTAN'DAN DUVAR

Macaristan'a ve ardından diğer Avrupa ülkelerine ulaşmak hayaliyle Sırbistan'a her gün ortalama bin 500 kişinin girdiği tahmin ediliyor. Macaristan hükümetinin mülteci geçişini engellemek için Sırbistan sınırına ördüğü duvar tamamlanmadan önce AB ülkelerine ulaşmak isteyen göçmenlerin sayısı ise her geçen gün daha da artıyor.

MİDİLLİ'DE BÜYÜK İNSANLIK DRAMI

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriye ve Afganistan başta olmak üzere farklı pek çok ülke insanı, kurtuluş olarak gördükleri Avrupa ülkelerine gidebilmek için ilk durak olarak Yunan adalarına ulaşmaya çalışıyor. Kaçak göçmenlerin Avrupa'ya açılan kapı olarak gördükleri adaların başında ise Midilli geliyor. Özellikle, Çanakkale, Balıkesir ve İzmir'den lastik botlarla gecenin karanlığında yola çıkıp, sabahın ilk ışıklarıyla Midilli Adası sahillerine ayak basan kaçak göçmenlerin sayısı 10 bini buldu. Bot mezarlığına dönmüş adadaki 3 kamp da tamamen doldu. Midilli'ye kaçak yollarla gelenlerin hemen hemen hepsinin gitmeyi hedefledikleri ülke ise Almanya.

Haber7