ALMANYA

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden aşırı sağ güçlenerek çıktı

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri yapıldı. Alınan ilk sonuçlara göre Avrupa genelinde aşırı sağın yükselişi dikkat çekti.

Abone Ol

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde, 6 -9 Haziran tarihleri arasında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleri tamamlandı. Avrupa genelinde aşırı sağın yükselişi dikkat çekti.

Hollanda
Hollanda'daki AP seçimlerinde GroenLinks-PvdA, en büyük parti oldu. Pazar günü saat 23.00'te açıklanan nihai tahmine göre, GL-PvdA Avrupa Parlamentosu'nda 8 sandalye kazandı. Aşırı Sağcı Geert Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) büyük bir zafer kazandı ve 1 sandalyeden 6 sandalyeye yükseldi.

2019'da PvdA 6 sandalye ve GroenLinks 3 sandalye kazanmıştı. Avrupa Parlamentosu'nda nihai sonuçların açıklanmasının ardından PvdA, S&D fraksiyonuna, GroenLinks ise De Groenen'e fraksiyonuna bağlı kalacak.

Volt partisi sandık çıkış sonuçlarına göre 2 sandalye aldı. Volt, önceki Avrupa seçimlerinde hiç sandalye kazanmamıştı.

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), geçen seçimlere göre 1 sandalye kaybederek 4 sandalye geriledi. Hristiyan Birlik Partisi (CDA) da bir sandalye kaybederek 4'ten 3'e düştü. D66 ise bu sefer 3 sandalye kazandı D66 ve VVD, Avrupa'da liberal Renew fraksiyonunda birlikte yer alıyor.

2019'da henüz mevcut olmayan Caroline van der Plas liderliğindeki Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) , Avrupa Parlamentosu'nda 2 sandalye ile ilk kez AP’ye girdiı. Pieter Omtzigt'in Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 1 sandalye kazandı. Parti, geçen yıl Ekim ayında yapılan Temsilciler Meclisi seçimlerine göre çok daha kötü performans sergiledi.

Devletçi Reform Partisi (SGP) ve Hayvanlar için Partisi (PvdD) 1’er sandalye kazandı.
Demokrasi için Forum (FvD) dört, ChristenUnie (CU) 1, 50Plus partisi de 1’er  sandalyesini kaybetti ve AP’ye giremedi.

Almanya
Almanya'da AP seçimlerini muhafazakar Hristiyan Birlik Partileri kazandı. Açıklanan geçici sonuçlara göre Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 23,7, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 6,3 ile toplamda yüzde 30 oya ulaşarak seçimi birinci tamamladı.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) geçen döneme göre oylarını 4,9 puan artırdı ve yüzde 15,9'la ikinci oldu. CDU yüzde 23,7, AfD yüzde 15,9, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 13,9, Yeşiller 11,9, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 6,3, Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin (BSW) yüzde 6,2, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5,2 oy aldı.

Koalisyonda yer alan Yeşiller, geçen seçime göre 8,6 puan kaybıyla büyük hezimet yaşadı. İktidarın diğer ortağı SPD 1,9, Hür Demokrat Parti (FDP) de 0,2 puan oy kaybetti. Hristiyan Birlik Partilerinin (CDU-CSU) toplam oy oranı 30'u buldu.

Geçici sonuçlara göre Almanya'da AP'ye gidecek 96 milletvekilinin partilere göre dağılımı şöyle oldu: "CDU 23, CSU 6, AfD 15, SPD 14, Yeşiller 12, BSW 6, FDP 5, Sol Parti 3, Özgür Seçmenler 3, Volt 3 ve diğer partiler 6."

Belçika
Belçika’da AP seçimlerinin olduğu gün genel ve yerel seçimler de yapıldı. Gece geç saatlerde bir açıklama yapan Başbakan Alexander de Croo, genel seçimde partisi Flaman Open Vld'nin başarısızlığından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve istifa edeceğini bildirdi. De Croo açıklamasında "Bu seçimin kazananları N-VA, Vlaams Belang ve Vooruit."dedi.

Geçici sonuçlara göre Belçika’da AP'ye gidecek 22  milletvekilinin partilere göre dağılımı şöyle oldu: “N-VA 3, Vlaams Belang 3, MR 3, cd&v 2, Les Engagés 2, PS 2, PVDA 2, Vooruit 2, OpenVld Renew EU 1, Ecolo 1  ve Groen 1”

Fransa
Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 31,50'lik oranla birinci parti çıktı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans yüzde 15,2'lik oranla ikinci oldu. Macron, sonuçların ardından erken genel seçim kararı aldı ve Ulusal Meclisi feshettiğini duyurdu. Erken seçimler 30 Haziran - 7 Temmuz tarihlerinde yapılacak.

Hangi ülkeden kaç vekil seçilecek?
AP’ye Almanya 96, Fransa 81, İtalya 76, İspanya 61, Polonya 53, Romanya 33, Belçika 22, Portekiz, Yunanistan, Macaristan ve Finlandiya 21, Avusturya 20, Bulgaristan 17, Danimarka ve Finlandiya 15, Hırvatistan 12, Litvanya 11, Slovakya ve Letonya 9, Malta, Lüksemburg ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 6 milletvekili gönderiyor. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.