Avrupa'da 7 Temmuz'dan itibaren satılan her yeni araçta hız sınırını aştığınızda bir uyarı sesi duyacaksınız. Bu yeni düzenleme, sürücülerin hız sınırlarına dikkat etmelerini amaçlıyor ve sürüş güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Akıllı Hız Asistanı (ISA) Zorunluluğu
Avrupa'da 7 Temmuz'dan itibaren satılan tüm yeni araçlarda 'akıllı hız asistanı' (ISA) zorunluluğu getiriyor. Bu sürüş yardım sistemi, 2022'den bu yana tamamen yeni geliştirilen araç modellerinde zorunlu hale gelmişti. Sistem, yol haritaları ve ön camın arkasındaki küçük bir kamera sayesinde hız sınırını biliyor. Hız sınırını aştığınızda sistem görsel bir uyarı veriyor ve artık sadece görsel değil, aynı zamanda sesli bir uyarı da vermesi gerekiyor. Örneğin, hız sınırının 120 km/s olduğu bir otoyolda 124 km/s hızla gidiyorsanız, aracınız alarm vermeye başlayacak. Bu, Avrupa'nın ISA sistemiyle ilgili metinlerinde belirlenmiş olan yüzde 3'lük bir sınırın aşılması demek. Alarm, ancak yavaşladığınızda duracak.

Hız Sınırlandırma Seçenekleri
Ayrıca hız sınırlandırma seçeneği de mevcut. Bu durumda, gösterge panelinde bir uyarı belirir ve otomatik bir kendini düzenleme devreye girer, yani araç kendiliğinden yavaşlar ve hızı sınırlar. Bir diğer seçenek ise gösterge panelinde yanıp sönen bir uyarı ve giderek artan bir gaz pedalı titreşimidir. Otomobil üreticileri, aşırı hız durumunda gaz pedalına karşı bir direnç sistemi de seçebilirler. Ancak bu sistem oldukça pahalı olduğu için, çoğu üretici daha çok uyarı sinyali sistemini tercih edecektir.

Eleştiriler
Ancak, herkes bu yeni zorunluluğu ideal bulmuyor. Örneğin, Autoblog.nl bu sistemin sesli uyarısını "süper rahatsız edici" olarak nitelendiriyor. "Tamamen çıldıracaksınız." Özellikle bu uyarı sisteminin kalıcı olarak kapatılamaması birçok kişi tarafından eleştiriliyor. "Sistem, sürücü tarafından devre dışı bırakılabilir," diyor FOD Mobiliteit'ten De Spiegelaere. "Ancak, her araç çalıştırıldığında ISA otomatik olarak yeniden etkinleştirilecektir."

VAB gazetecisi Gert Verhoeven de sistemi ideal bulmuyor. ISA ve yakında gelecek diğer uyarı sistemlerinin sürüş sırasında daha fazla dikkat dağınıklığına neden olabileceğinden endişe ediyor. "İnsanlar araçlarına binerken, belki de sürüş esnasında ISA sistemini kapatmak isteyecekler ve bu da yol yerine gösterge paneline daha fazla bakmalarına neden olabilir."

Febiac'ın Görüşü
Belçika otomotiv endüstrisi federasyonu Febiac da eleştirilerini dile getiriyor. "Avrupa, üreticilerin ISA sisteminin hız sınırlarını yüzde 90 oranında doğru göstermesini talep ediyor. Bu, sistemin hız sınırlarını yüzde 10 oranında yanlış göstermesi anlamına geliyor." Bu durum, sürücülerin 90 km/s hız sınırına sahip bir yolda 70 km/s hız sınırının geçerli olduğunu düşünen bir yazılım nedeniyle alarm almasına neden olabilir. "Bu, sürücülerde hayal kırıklığına yol açacak," diyor Febiac uzmanı Steven Soens. "Ayrıca, trafik işaretlerinin kötü görünürlüğü, yoğun yağmur, yoğun sis, kar, yol çalışmaları veya yol üstündeki dinamik tabelalar gibi durumlarda bu bir meydan okuma olacak."

Kara Kutu
Temmuz ayında Avrupa'da iki yeni güvenlik sistemi daha zorunlu hale geliyor ve bunlardan biri daha uyarı sinyali içeriyor. Tüm yeni binek araçlar ve hafif ticari araçlar, bir Olay Veri Kaydedici (Event Data Recorder) bulundurmak zorunda olacak. Bu "kara kutu" hız, ivme, frenleme davranışı ve hava yastığı gibi güvenlik sistemlerinin işleyişini kaydedecek. Kaza durumunda bu veriler, yetkililer tarafından hem araştırma hem de kaza analizi için talep edilebilir.

Haber: Halil Uygun

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Brüksel'de kamuya açık alanda alkol yasağı bir yıl daha uzatılacak Brüksel'de kamuya açık alanda alkol yasağı bir yıl daha uzatılacak

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Ömer Aşıran