Güney Amerika ve Karayiplerde ortaya çıkan Oropouche virüsü Avrupa’da üç ülkede görüldü. İnternette en çok arananlar arasına giren “Oropouche virüsü nedir, nasıl bulaşır ve virüsten korunma yolları nelerdir?” sorularının cevabını sizler için derledik.

İlk Oropouche virüsü salgını, 27 Mayıs 2024 tarihinde, Küba Halk Sağlığı Bakanlığı tarafından rapor edildi. Karayipler'de yayılan virüs, Amerika Kıtası'nın ardından Avrupa'da da görülmeye başlandı.

Oropouche virüsü, insanlara tatarcık (küçük sinek) veya sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşır.

Kişi ısırıktan sonra dört ila sekiz gün arasında (3-12 gün arasında) belirtiler başlar. Genellikle ateş, baş ağrısı, eklem sertliği, ağrı, titreme ve bazen beş ila yedi güne kadar devam eden bulantı ve kusma ile seyreder.

Brezilya'da yakın zamanda 2 kişinin virüs dolayısıyla yaşamını yitirdiği rapor edildi. Virüsün hamilelik sırasında bulaşması, bir vakada fetüs ölümüne yol açtı. Diğer bir vakada ise düşüğe neden oldu. Ayrıca anormal derecede küçük bir kafa ile karakterize bir durum olan mikrosefali dört yenidoğan vakası yaşandı.

Almanya’da açıklanan rapora göre alkolün bir damlası bile zararlı Almanya’da açıklanan rapora göre alkolün bir damlası bile zararlı

Yapılan araştırmalarda henüz Oropouche virüsünün insandan insana bulaşıcı olduğu tespit edilmedi.

Oropouche virüs hastalığı için spesifik bir antiviral tedavi veya aşı bulunmamakta. 

Uzmanlar, tatarcık veya sivrisineklerden korunma yollarının, oropouche virüsünü kapmamak için önemli olduğunu belirtiyor. Böcek kovucu cihazlar, böcek kovucu ilaçla işlem görmüş giysiler ve sivrisinek kovucular kullanılarak tatarcık ısırıkları önlenebilir.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş