DÜNYA

Avusturya Ulusal Konsey Seçimleri ile ilgili bilinmesi gerekenler

Avusturya’da bu ay yapılacak seçimlerde nasıl ve nerede oy kullanılır? Kimler oy kullanabilir? Yurtdışında oy verilir mi? işte tüm soruların cevapları…

Abone Ol

Avusturya’da 29 Ekim 2024 Pazar günü Ulusal Konsey seçimi yapılacak. İşte seçmenlerin nasıl ve nerede oy kullanabileceği gibi oy verme işlemi ile ilgili soruların cevapları…

29 Eylül’deki Ulusal Konsey seçimlerinde aslında neye oy vereceğiz?
Önümüzdeki beş yıl içinde Ulusal Konsey’de yasa geliştirecek, karar verecek ve değiştirecek olan ve soruşturmalar veya soruşturma komiteleriyle hükümeti kontrol edebilecek 183 milletvekili seçilecek. Oylamaya katılan partiler, seçimden önce belirlenen listeler üzerinden potansiyel temsilcilerini belirler.

Kimler oy kullanabilir?
En geç seçim günü 16 yaşını dolduran her Avusturya vatandaşı, Ulusal Konsey seçimlerinde oy kullanabilir. Tek istisna: Kasıtlı bir fiilden dolayı beş yıldan fazla veya vatana ihanet gibi devlete karşı işlenen bir suçtan dolayı en az bir yıl hapis cezasına çarptırılmış olanların, kanunen hüküm giymiş olanların oy hakkı hâkimler tarafından geri alınanlar. Seçim sahtekarlığı, Nazilerin övenler ve bu yönlü faaliyet içinde olanlar veya terörizm. Oy hakkından yoksun bırakma hükmün kesinleşmesiyle başlar ve cezanın infaz edilmesiyle sona erer.

Geçici rakamlara göre bu yılki seçimlerde 6,35 milyondan fazla kişi oy kullanma hakkına sahip.

Seçime katılan partiler?
Avusturya genelinde oy pusulasında en az dokuz parti var. Parlamentodaki beş partinin [ÖVP, SPÖ, FPÖ, GRUNE ve NEOS] yanı sıra bunlar Bira Partisi [BIER], KPÖ, “Keine von den” [KENE] ve Madeleine Petrovic listesidir [LMP]. Burgenland’da seçmenlerin GAZZE ve “Die Gelben” [BGE] listeleri de arasından seçim yapma şansı var. Aşağı Avusturya, Yukarı Avusturya, Steiermark, Tirol, Vorarlberg ve Viyana federal eyaletlerinde seçmenler ülke çapındaki dokuz adayın yanı sıra GAZZE ve MFG listelerine de oy verebiliyor. Salzburg’da sadece MFG oy pusulasına çıktı.

Oy kullanmak zorunlu mu?
Hayır. 1992’den beri hiçbir yerde Ulusal Konsey seçimlerinde zorunlu oylama yapılmamaktadır.

Oy vereceğin sandığı nasıl bulurum?
Seçimden önce her belediyedeki seçme hakkına sahip seçmenlere gönderilmesi gereken “Resmi Seçim Bilgileri”, diğer şeylerin yanı sıra sorumlu oy verme merkezini de listeliyor.

Nerede oy kullanabilirim?
Posta yoluyla yalnızca oy kartı olanlar oy verebşliyor. Oy pusulası olmadan, 29 Eylül’de yalnızca ikamet ettiğiniz yerdeki “kendi” oy verme yerinize gidebilirsiniz. Bir oy kartıyla oyunuzu önceden, posta yoluyla, ayrıca bölge seçim makamlarında veya yürüyemiyorsanız ve “mobil seçim makamı” için başvuruda bulunduysanız 29 Eylül’de evinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca yeni olan, bireysel bir “seçim öncesi günü” seçeneğidir.

Oy kartını nasıl alabilirim?
Bunun için seçmen kütüğüne kayıtlı olduğunuz belediyeye başvurmalısınız. Bu yazılı olarak [e-posta, faks veya posta yoluyla] veya şahsen doğrudan belediye ofisinde [Viyana’da Magistrat] yapılabilir. 25 Eylül’e kadar [yazılı olarak] veya 27 Eylül’e kadar [şahsen teslim edilirse] süreniz var.
Yurt dışında yaşıyorsanız veya seyahat ediyorsanız, posta yoluyla oraya gidip geri dönmek için yeterli zamanınız olması için en kısa zamanda bir oy kartı almalısınız.

Ulusal Konsey seçimlerinde oy kullanabilmek için kimliğe ihtiyacım var mı?
Evet, sandıkta kimliğinizi kanıtlayabilmeniz gerekir. Bunun için fotoğraflı resmi bir kimliğe ihtiyacınız var, kayıt formu yeterli değil. Kimlik kanıtı olmadan, yalnızca seçim kurulu üyelerinin çoğunluğunun sizi kişisel olarak tanıması ve kimsenin itiraz etmesi durumunda oy kullanabilirsiniz. Resmi oylama bilgilerinin yanınızda olması gerekmez; ancak talep ettiyseniz oy verme kartının yanınızda olması gerekir.

Oy pusulasına çizim yapabilir miyim?
Evet, ancak yalnızca kime oy verdiğinizi açıkça ortaya koyacak şekilde.

Seçim zarfımın üzerine çizim yapabilir miyim?
Hayır, bu, 218 Euro’ya kadar para cezası veya iki hafta hapisle sonuçlanabilir; çünkü bu, oylamanın gizliliğini ihlal eder. NRWO’nun 64. paragrafı şöyle diyor: “Seçim zarflarına kelimelerin, yorumların veya sembollerin yapıştırılması yasaktır.”

Oy pusulasında olmayan başka bir partinin adını yazabilir miyim?
Prensipte evet, ancak bu oy geçersiz sayılır. 

Yanlış tarafı işaretlediysem ne yapabilirim?
Oy pusulasını zaten sandığa attıysanız, yapacak bir şey yok. Değilse, seçim makamından yeni bir oy pusulası isteyebilirsiniz – ancak bu durumda, iki kez oy kullanamamanız için yanlış doldurulmuş olanı derhal yırtmanız gerekecektir. 

Tercihli oyla ne elde ederim?
Bunu, özellikle değer verdiğiniz birinin görev almasına yardımcı olmak için kullanabilirsiniz. Yeterli sayıda tercihli oyu alırsa, önündeki adayları geride bırakacağı için listede çok gerilerde yer alsa bile Ulusal Konsey’e girebilir.

Kaç tane tercihli oy verebilirim?
Biri federal düzeydeki bir aday için, biri eyalet düzeyinde ve diğeri de yaşadığınız bölgesel seçim bölgesinde olmak üzere 3 tercihli oy hakkınız bulunmakta.

Bir partiye oy vermek istiyorum ancak tercih ettiğim oyumu başka bir partiden aday olan B kişisine vermek istiyorum. Bu mümkün mü?
Hayır. Tercih ettikleri oyu verdikleri kişinin işaretlenen partiye ait olması gerekir. Aksi takdirde yalnızca partiye verilen oylar sayılacak, tercih edilen oylar dikkate alınmayacaktır.

Kime tercihli oy verebileceğimi nasıl bileceğim?
Bölgesel seçim bölgesi adayları oy pusulasında yer alıyor, onları işaretlemeniz yeterli. Federal ve eyalet listelerindeki adaylar [isimlerini veya numaralarını listeye girmeniz gerekir] sandıkta bir duyuruda bulunur. Eğer oy kartı talep ederseniz, ayrıca herkesin isminin yazılı olduğu iki broşür de alacaksınız.

Zaten bir oy kartı aldım. Hemen oy verebilir miyim?
Evet. Oy verme kartınızı bizzat teslim alarak oyunuzu kullanabilirsiniz. Bu, seçim yasası reformu sayesinde bu yıldan itibaren herkes için mümkün oldu. Ancak, doldurulmuş ve imzalanmış oy kartını teslim aldıktan sonra doldurup posta kutusuna koyabilir veya üzerinde yazılı olan ilçe seçim kuruluna teslim edebilir veya bir başkasının oraya getirmesini sağlayabilirsiniz.

Oy kartını en son ne zaman posta ile gönderilir?
Avusturya’da 28 Eylül Cumartesi, sabah 9:00’dan önce posta kutusuna atmanız gerekir. Posta ücreti ödemenize gerek yok, federal hükümet tarafından karşılanıyor. Yurt dışında o kadar hızlı karar vermeniz gerekiyor ki oy kartı Pazar gününe kadar, yani fiilen Cuma günü ilçe seçim kuruluna ulaşsın.

Pazar günü oyumu başka bir sandıkta kullanabilir miyim?
Evet, ancak yalnızca oy kartıyla. Bunu Avusturya’daki herhangi bir oy verme istasyonuna veya bölge seçim makamına postayla [zarfın üzerine doldurulmuş ve imzalanmış olarak] teslim edebilir veya başka birisinin oraya getirmesini sağlayabilirsiniz.

Pazar günü seçimde yurt dışında olacağım veya yurt dışında yaşıyorum, yine de oy kullanabilir miyim?
Evet, ancak yalnızca posta yolu ile katılabilirsiniz. Oy kartı için Avusturya temsilcilik makamına [büyükelçilik] başvurabilir ve kartı doldurup imzalayarak oraya teslim edebilirsiniz. AB ve İsviçre’de bu, seçimden önceki 23 Eylül Pazartesi gününe kadar mümkündür; AEA dışında ise yalnızca seçim gününden önceki dokuzuncu güne [20 Eylül Cuma] kadar mümkündür. Bu posta oylarının da 29 Eylül saat 17.00’ye kadar bölge seçim yetkililerine ulaşması gerekiyor. Oy kartını posta yoluyla [ücretsiz olarak] Avusturya’daki bölge seçim kurumuna kendiniz gönderecekseniz de bunu aklınızda bulundurmalısınız.

Ulusal Konsey seçimlerinde oy sayımı nerede yapılıyor ve izleyebiliyor musunuz?
Hayır, seçmenlerin sandık merkezinde yapılan sayımları izlemelerine izin verilmiyor. Yalnızca seçim makamı üyelerinin [seçim görevlileri, değerlendiriciler], yardımcı organların, güvenilen kişilerin ve partilerin seçim tanıklarının yanı sıra AGİT’ten seçim gözlemcilerinin katılmasına izin verilmektedir.

Ulusal Konsey seçiminin ilk sonuçlarını ne zaman öğrenebiliriz?
Saat 17.00’de, son oy verme merkezleri kapandığında. Özellikle kırsal bölgelerdeki pek çok oy verme merkezi daha erken kapanıyor, ancak sonuçların yalnızca seçim bittikten sonra yayınlanmasına izin veriliyor. Anayasa Mahkemesi kararınca: Seçim bitmeden medyaya ve kamuoyu araştırma kurumlarına iletilmesi bile artık seçim otoriteleri tarafından kesinlikle yasak.

Ulusal Meclis seçimlerinde oy sayımı ne zaman tamamlanacak?
29 Eylül’de “yabancı” seçim bölgelerinde gıyaben veya postayla verilen oylar. Yine de pazartesi günkü sonuç nispeten doğru olacak, sonuçta oyların çoğunluğu seçim gününde sayılacak. Sandıklarda teslim edilenlerin yanı sıra, Pazar günü seçimden önceki Cuma günü öğle vakti ilgili ilçe seçim yetkililerine ulaşanlar ve ayrıca verildikten hemen sonra doğrudan belediyeye teslim edilen oy kartları da bulunmaktadır. Bu, bu yıl yürürlüğe giren 2023 seçim yasası reformu sayesinde mümkün oldu.

Kaynak: Der Virgül

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.