Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı YTB’nin desteği ile Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER) öncülüğünde Konya’da faaliyet gösteren 126 STK ile Balkanlardan gelen STK’lar ‘Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Projesi’ kapsamında Konya’da bir araya geldi.

YTB’nin desteği ile Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER) öncülüğünde Türkiye ve Balkanlardaki STK’lar Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Projesi kapsamında Konya’da buluştu. Proje ile Türkiye’deki ve Balkanlardaki kardeş STK’lar arasında ilişkilerin geliştirilmesi, bağların güçlendirilmesi ve proje temelli işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Projenin ilk ayağında Balkanlar’da Makedonya (Üsküp), Kosova (Prizren), Karadağ (Podgorica), Bosna Hersek (Saraybosna), Arnavutluk (Tiran), Sırbistan (Yeni Pazar) olmak üzere 6 ülkede saha çalışmaları yapan STK’lar, araştırma sonucunda elde edilen verileri değerlendirmek ve geleceğe yönelik adımlar atabilmek adına çeşitli çalışmalar gerçekleştirecekler.

Projeyle Tarihi Köprüler Yeniden Kuruluyor

Proje kapsamında tarihi köprüler yeniden kuruluyor. Bilindiği gibi Osmanlı döneminde Konya ve civarından Balkanlara yönelik yoğun bir göç yaşanmıştı. Gerçekleştirilen projeyle bundan sonraki dönemde Konya STK’larının geleneksel olarak yaptıkları ilgili tüm programlara Evlad-ı Fatihan Projesi kapsamında Balkan STK’larının da katılımı sağlanacak. İlerleyen dönemlerde ilgili tüm programların Balkan ülkelerinde de yapılması planlanmaktadır. Böylelikle Konya STK’ları ve Konya kökenli Balkan STK’ları tarihi ve kültürel ilişkileri canlandırarak geleceğe de birlikte yürüyeceklerdir.