2011 yılı Ekim ayında başladığım Başkonsolosluk görevimi dört yılın ardından tamamlamanın hüzün ve mutluluğunu bir arada yaşıyorum.

Bu dört yılda acı, tatlı pek çok anı biriktirdim. Yüzlerce etkinlikte sizlerle birlikte olduk. Toplumumuzun Hollandalı ve Türk kimliklerini dengeli biçimde geliştirecek ve güçlendirecek projelerde birlikte çalıştık. Başarılarımızın ortak gururunu yaşarken, hayal kırıklıklarımızın burukluğunu paylaştık.

Hollanda'ya göç hikayesi benim için çok anlamlı bir tesadüfle, doğumgünüm olan bir 19 Ağustos günü başlayan toplumumuzun bu ülkedeki varlığının 50. yılını birlikte kutladık. Türkiye - Hollanda diplomatik ilişkilerinin 400. Yıldönümü kutlamaları da yine bu dönemde yoğun ve iz bırakan etkinliklere sahne oldu.

Yurtdışında en fazla sayıda vatandaşımızın bulunduğu Rotterdam Başkonsolosluğu, aynı zamanda en çok sayıda seçmen nüfusunu barındırmasının da etkisiyle, yurtdışında ilk defa düzenlenen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçiminde en fazla oyun kullanıldığı seçimleri bu dönemde başarıyla organize etti.

Dört yıl önce büyük bir heyecanla göreve başladığımda, kendime koyduğum en öncelikli hedef, Başkonsolosluğumuz ile toplumumuzun tüm kesimlerinin, hiçbir ayrım gözetmeden kucaklaşmasına katkıda bulunmaktı. Bu amacıma ulaşama yönünde ciddi mesafe kaydetmenin mutluluğunu yaşıyorum.

Hizmet sektöründe tam memnuniyet sağlamak ulaşılması güç bir hedef olsa da, Dışişleri Bakanlığımızın ve ilgili kurumlarımızın desteğiyle, konsolosluk hizmetlerini iyileştirmek ve Başkonsolosluğumuza gelen vatandaşlarımızın memnun ayrılmalarını sağlamak için gayret gösterdim. Bu konuda daha kat edilecek uzun bir yol olduğunun bilincindeyim. Bununla birlikte, bize her kanaldan ulaşan şikayetlerin sayısındaki ciddi azalmayı ve daha da önemlisi şikayet konularındaki müspet değişikliği gözlemlemenin de memnuniyetini yaşıyorum. İnşallah bu gelişme, Amsterdam Başkonsolosluğumuzun konsolosluk işlemlerine başlaması ile daha da hızlanarak devam edecektir.

Görev sürem boyunca toplumumuzun ayrılmaz ve değerli bir parçası olduğu Hollanda toplumu ve Hollandalı kurum ve örgütler ile de yakın ilişkiler kurmaya büyük önem verdim. Özellikle yerel yönetimler, iş adamı örgütleri ve gönüllü hizmet veren kuruluşlar başta olmak üzere Hollandalı sivil toplum kuruluşları ile kurabildiğim ilişkiler Başkonsolos olarak görev ve sorumluluklarımı yerine getirmemde bana önemli katkı sağladı. Seçimle üstlendiğim Konsoloslar Birliği Başkanlığı hem çok çeşitli ortamlarda Türkiyemizin adını gururla taşımamı ve duyurmamı sağladı; hem de vatandaşlarımıza ve ülkemize hizmet yolunda pek çok kapının açılmasını kolaylaştırdı.

Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük Başkonsolosluğuna evsahipliği yapan Rotterdam şehrine, başta Belediye Başkanı Aboutaleep olmak üzere, tüm kamu görevlilerine teşekkürü borç bilirim. Başkonsolosluğumuz önüne inşa edilen engelli girişi ve tahsis edilen engelli park yerlerinden, vatandaşlarımız ve Türkiye ile ilişkiler konusunda gösterilen özel ilgi ve hassasiyete uzanan yelpazede vücut bulan bu işbirliği bu dönemde çok sayıda somut meyve verdi.

Son olarak, bir yılı aşkın bir süredir Rotterdam Rijnmond Gençlik Dairesi ile Başkonsolosluğumuz çatısı altında sürdürülen ve Hollanda'nın yabancı bir ülke temsilciliği ile bu alanda gerçekleştirdiği ilk işbirliği olması ile bir ilk teşkil eden danışmanlık ve yönlendirme hizmetinin kurumsallaşmasını ve gelecek yıllarda da devam etmesini sağlayacak işbirliği anlaşmasını, Rotterdam Belediyesi, Gençlik Dairesi ve T. C. Dışişleri Bakanlığının gayretleri ile, görev süremin dolmasına 10 gün kala, 3 Eylül 2015 tarihinde imzaladık. Hollanda'daki nesillerimizin geleceğini ilgilendiren bu önemli alanda hayat bulan somut işbirliği, dört yıllık görev süremdeki en büyük mutluluğumdur.

Türkiye'den sonra hayatımın en uzun bölümünü yaşadığım Hollanda, ana vatanımızdan sonra dünyada en çok sevdiğim ülke ve hayatımın bundan sonraki bölümünde de hep öyle kalacak. Çünkü bu güzel ülkede kalbi Türkiye sevdasıyla çarpan, canım ve kanımdan yarım milyon insan yaşıyor.

Dört yıl boyunca gerek Başkonsolos olarak, gerek sade vatandaş olarak bana verdiğiniz destek, gösterdiğiniz anlayış ve dostluk için minnettarım.

Hollanda'da, Türkiye'de veya dünyanın bir başka köşesinde tekrar buluşmak ümidiyle en derin saygı, sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum.


Baki muhabbetle,

Togan Oral