Bu haftadan itibaren, yeni RSV ilacı için davet mektupları ailelerin posta kutularına ulaşmaya başladı. Artık ebeveynler bebeklerini bu virüse karşı aşılatabilecekler. İlaç ayrıca geri ödeme kapsamına da alındığı için aileler sadece 12 euro ödeyecek.

Belçika’da Kevser Camii, belediyeye karşı açtığı tazminat davasını kaybetti Belçika’da Kevser Camii, belediyeye karşı açtığı tazminat davasını kaybetti

Yüksek Sağlık Konseyi tarafından tavsiye edilen yeni RSV ilacı Beyfortus, RSV enfeksiyonu durumunda hastaneye yatma riskini yüzde 80 oranında azaltıyor.

Çocuklar, özellikle yaşamlarının ilk yılında RSV ile karşılaşıyor. RSV'den ciddi şekilde hasta olma olasılığı oldukça yüksek. Virüs genellikle küçük çocuklarda hava yollarının iltihaplanmasına veya zatürreye yol açıyor. Virüs özellikle Ekim'den Mart'a kadar olan dönemde yayılıyor.

Bu hafta başlayan kampanya 1 yaşından küçük tüm bebekler ve ciddi enfeksiyon riski yüksek olan 1 ile 2 yaş arası çocuklar için geçerli.

RSV nedir?
Solunum sinsityal virüsü olarak da bilinen RSV,  soğuk algınlığı benzeri genellikle hafif geçirilen semptomlara neden olan akciğerleri ve solunum yollarını enfekte eden yaygın bir solunum virüsüdür. RSV virüsü yakın temas, göz, burun akıntısı ve havada asılı kalan damlacıklar yoluyla bulaşmaktadır.

İnfluenza ve Covid-19 semptomları ile benzerlik gösteren RSV; burun akıntısı, öksürme, hapşırma, ateş, hırıltı ve halsizlik gibi gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde akciğer enfeksiyonuna da neden olabilmektedir.

Aslında aşı değil
Bebeklerin RSV sezonu başlamadan kısa bir süre önce aşılanması gerekiyor. Açıklığa kavuşturmak gerekirse, bu tam olarak bir aşı değil. Bir aşı ile vücuda antikor üretecek bir madde enjekte ediliyor. Ancak yeni RSV ilacında vücuda doğrudan antikor enjekte edilmiş oluyor. Bu sayede bebek 6 ay boyunca virüse karşı korunmuş oluyor.

Aşı zorunlu değil
Aşı zorunlu değil. Bebeğini aşılatmak isteyen ebeveynler, ilaç dağıtımına katılan çocuk doktoru veya aile hekiminden randevu alabiliyor. Aşılama dönemi 1 Ekim'de başlıyor.

İlaç geri ödeme kapsamında
Bir enjeksiyonun maliyeti yaklaşık 800 euro, ancak 1 Nisan 2024'ten sonra doğan çocuklar (ve risk faktörlerine sahip çocuklar) için geri ödeme yapılacak. Böylece bir aşı sadece 12 euroya mal olacak.

Davet mektupları gönderilmeye başlandı
Bebeği bu ilaca uygun olan ebeveynler, muhtemelen aile hekiminden veya bebeğin doğduğu hastaneden bir mektup alacaklar. Örneğin, geçen hafta UZ Gent mektupları göndermeye başladı. AZ Delta bu hafta e-posta gönderiyor ve ZAS Antwerpen ise mektupları Pazartesi gününden itibaren ailelere ulaştırmayı planlıyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi