BELÇİKA

Belçika’da bir hastanenin yetkisi olmadan pankreas ameliyatı yapması, tartışma yarattı

Abone Ol

UZ Brussel Hastanesi, pankreas kanseri ameliyatları için gerekli yetkiye sahip olmamasına rağmen bu operasyonları yapmaya devam ediyor. Bu durum, hastane seçiminde hastaların karşılaştığı zorlukları ve sağlık sistemindeki yönetim sorunlarını gözler önüne seriyor.
 
Kanser tedavisinde hayatta kalma şanslarını artırmak amacıyla, karmaşık pankreas kanseri ameliyatlarının sadece bu konuda uzmanlaşmış hastanelerde yapılması gerekiyor. 2019 yılında yürürlüğe giren uygulama uyarınca ülkede sadece 15 hastanede, geri ödeme kapsamında ameliyatlar gerçekleştirilebiliyor. Leuven, Gent ve Antwerp üniversite hastaneleri ile  ASZ Aalst ve Jessa Hastanesi gibi akademik olmayan hastaneler bu yetkiye sahip.

De Tijd gazetesinin ortaya çıkarttığı bilgiye göre, UZ Brussel pankreas kanseri ameliyatlarını yapmaya devam etmesine rağmen, yetkisi olan hastanelerin arasında yer almıyor. 

Kanser Kayıt Ofisi verilerine göre, 2015-2018 arasında, pankreas kanseri hastalarının yüzde 4,3'ü ameliyattan sonraki 30 gün içinde hayatını kaybetti. 2019'dan 2022'ye kadar bu oran yüzde 2,6'ya düştü. UZ Brussel ise pankreas cerrahisinden sonraki ölüm oranı hakkında net bir açıklama yapmıyor. 

UZ Brussel CEO’su Mark Noppen, yıllar içinde yüzlerce pankreas ameliyatı gerçekleştirdiklerini ve hastanenin şu anda tüm kalite kriterlerini karşıladığını ifade etti.

UZ Brussel'in pankreas kanseri ameliyatları yasal mı?
UZ Brussel'in pankreas kanseri ameliyatlarını yapmaya devam etmesi, Belçika sağlık sistemindeki yetkilendirme ve kalite standartları üzerine tartışmaları alevlendirdi. 

Sağlık Bakanlığı, bu durumun incelendiğini ve hasta bakımı standartlarının korunup korunmadığı üzerine araştırma yapıldığını bildirdi. Bakanlık pankreas kanseri tedavisi için yetkilendirilmemiş hastanelerin bu ameliyatları yapmaması gerektiğini bildirdi.

Kanser Kayıt Ofisi Direktörü Liesbet Van Eycken, yetkilendirilmiş merkezlerin sadece hayatta kalma şansını artırmakla kalmayıp, aynı zamanda hastaların yaşam kalitesini de yükseltmek için yakın işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti.

UZ Brussel, bu masrafları kendisi veya doktorlar karşılıyor, bu da mali durumları zor olan hastaneler ve doktorlar için şaşırtıcı bir durum oluşturuyor. 

Elde edilen bilgiye göre UZ Brussel, yetkilendirilmiş bir merkez olarak tanınmak için başvuruda bulundu ancak henüz bu başvurusuna yanıt almadı. Bakan Vandenbroucke'nin UZ Brussel ile ilgili kararı, diğer kanser türleri için de önem taşıyor. Özellikle, meme kanseri tedavisinin sadece yetkilendirilmiş kliniklerde yapılmasına yönelik kararından sonra, bu durumun geniş çaplı etkileri olabileceği belirtiliyor.

Haber: Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.