BELÇİKA

Belçika’da ehliyet için ceza puanı sistemi ve yeni sınav zorunluluğu

Belçika’da ehliyete puan sistemi tekrar gündemde. Bununla birlikte belirli puana ulaşan sürücülere de zorunlu ehliyet sınavı getirilecek.

Abone Ol

Belçika’da 90'lı yıllardan beri zaman zaman gündeme gelen ehliyetlerde puan sistemi uygulaması ilk kez Parlemento’dan gelen somut bir öneri ile tanıtıldı.  Sunulan teklife göre ehliyeti olan kişiler trafik ihlallerinde belirli bir puanlama sistemine tabi olacak.

Şu anda ehliyetlerde puan sistemi 22 Avrupa ülkesinde zaten uygulanmakta. Belçika’daki sistemin de bu modellere uygun olarak tasarlanacağı belirtilmekte.

Het Nieuwsblad'ın haberine göre, bu sistemde sürücülere, her ciddi trafik ihlali için ceza puanı verilecek. Örneğin, yerleşim alanı dışında izin verilen hız sınırını 20 kilometre aşmak, ciddi bir trafik ihlali olarak kabul ediliyor ve bunun için sürücüye 2 ceza puanı verilecek. Engelli parkyerini haksız yere kullananlara da aynı ceza uygulanacak.

Kırmızı trafik ışığında geçen, trafik levhalarına uymayan veya farları kapalı araç sürenler ,ile yerleşim alanı içerisinde 20 kilometre hız sınırını aşanlara 3 ceza puanı verilecek. Yerleşim alanı dışında 30 kilometre hız sınırını aşanlar ile 05 – 08 promil alkollü olduğu tespit edilen sürücülere de 4 ceza puanı verilecek. 

Aşırı alkollü veya uyuşturucu etkisi altında araç kullanan, aktif şekilde radar dedektörü kullanan, araç sigortası ya da geçerli bir ehliyeti olmayan sürücülere ise 6 ceza puanı verilecek.

Groen Partisi Milletvekili Staf Aerts’in yaptığı açıklamaya göre yeni sistemde yaptığı ihlaller nedeniyle 12 puan alan bir sürücünün ehliyeti otomatik olarak 3 ay dondurulacak. Bunun yanı sıra, aynı sürücü “tekrarlanan tehlikeli sürüş davranışlarının sonuçlarına dair farkındalık kazandırmak” amacıyla yeniden sınava girmek zorunda kalacak.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.