BELÇİKA

Belçika'da emeklilik yaşı 2025'te 66'ya yükseliyor

Belçika'da 2025'te emeklilik yaşı 66'ya yükseliyor. Peki, bu durum emeklilik birikimlerinizi nasıl etkileyecek?

Abone Ol

2025 yılı itibarıyla yasal emeklilik yaşı 65'ten 66'ya yükseliyor. Bu değişiklik, özellikle emeklilik birikimlerini planlayanlar için “Vergi avantajlı emeklilik birikimlerinden bir yıl daha uzun süre yararlanabilecek misiniz?” sorusunu da beraberinde getiriyor:  Spaargids.be, bu konuda merak edilenleri yanıtlıyor.

Emeklilik birikimi yöntemleri
Emeklilik için birikim yapmanın iki ana yolu bulunuyor. Birincisi, emeklilik tasarruf fonlarına para yatırmak. Bu fonlar, sermayenizi hisse senetleri ve tahvillere yatırarak getiri sağlar. Ancak bu getiri, yatırımların performansına bağlıdır.

İkincisi ise emeklilik birikiminizi Branch 21 tasarruf sigortası ya da Branch 23 yatırım sigortası ile yapmaktır. Branch 21’de garantili faiz ve kâr payı elde edilirken, Branch 23'te getiri tamamen sigortanın yatırdığı varlıklara bağlıdır.

Daha fazla birikim, daha az vergi
Emeklilik için birikim yaparak yasal emeklilik tutarınızın üzerine ek bir emeklilik maaşı oluşturabilir ve vergi avantajlarından faydalanabilirsiniz. 2024 yılında en fazla 1.020 euro yatırırsanız, yüzde 30 oranında (maksimum 306 euro) vergi indirimi alabilirsiniz. 1.020 eurodan fazla yatırdığınızda ise vergi indiriminiz yüzde 25 olur ve bu da maksimum 327,50 euroya tekabül eder.

60 yaşına kadar vergi avantajları
Eğer emeklilik birikim sözleşmenizi 55 yaşından sonra yaptıysanız, devlet onuncu yıldönümünde yüzde 8 oranında bir ön vergi kesecektir. Ancak 55 yaşından önce yaptıysanız, bu vergi kesintisi 60 yaşında uygulanır. Nihai vergiyi ödedikten sonra emeklilik birikiminize devam edebilir ve vergi avantajlarından yararlanabilirsiniz. Bu, normalde 64 yaşına girdiğiniz yılın 31 Aralık tarihine kadar yapılabilir.

Emeklilik yaşı artışı ve vergi avantajları
2025'te emeklilik yaşı 66'ya yükseliyor. Peki, bu durum bir yıl daha vergi ertelemeli para yatırmaya devam edebileceğiniz anlamına mı geliyor? Şu anki mevzuata göre, 65 yaşını doldurduktan sonra vergi indirimi sağlanmıyor. Bu durum, ancak yeni bir hükümetin vergi avantajlı emeklilik tasarruflarını genişletmesi halinde değişebilir.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.