Saadet Partisi’nden gurbetçiler için önemli teklif: Askerlik ücreti 1000 euro olsun Saadet Partisi’nden gurbetçiler için önemli teklif: Askerlik ücreti 1000 euro olsun

Yeni Flaman hükümeti, hem yeni gelecek işçi göçmenler hem de şuanda ülkede bulunan göçmenler için entegrasyon programını belirledi. Kuralların daha sıkı hale geleceği açıklandı. İşçi göçmenlere uyum kursları ve Felemenkçe dil bilgisi zorunluluğu getirilecek. Sosyal konut kiralamak isteyen göçmenlere B1 seviyesinde Felemenkçe zorunluluğu, ülkeye gelecek göçmenlere kendi ülkesinde uyum sürecine başlama gibi bir dizi sıkılaştırılmış kuralı hayata geçirecek.

Yeni entegrasyon politikası kapsamında, göçmenlerin topluma daha iyi entegre olmaları ve kendi kendilerine yeterli hale gelmeleri hedefleniyor.

Entegrasyon ve Uyum Bakanı Hilde Crevits, “Amacımız, toplumsal uyumu sağlamış, herkesin sorumluluklarını yerine getirdiği bir toplumda, yeni gelenlerin kendine yeter hale gelmesidir” açıklamasında bulundu.

Hükümet iki somut adım belirledi
AB dışından gelen işçi göçmenler için zorunlu uyum süreci başlatılacak. Bu zorunluluk, daha önce sadece aile birleşimi yapanlar ve tanınmış mülteciler için geçerliydi.

Yeni hükümet, göçmen adaylarının kendi ülkelerinde uyum sürecine başlamasını hedefliyor. Geçtiğimiz yıl, işçi göçmenleri ve aile birleşimi yapanlar için pilot projeler yürütüldü. Bu projelerin genişletilmesi ve zamanla zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.

Hızlı ama sürdürülebilir işe yerleştirme
Hükümet programında belirtildiği gibi, başarılı bir entegrasyon için çalışma hayatına katılım büyük önem taşıyor. Yeni gelenlerin hızla işe yerleştirilmesi önemli, ancak daha da önemlisi bu işlerin sürdürülebilir olması. Bu bağlamda yeni Flaman hükümeti, işgücü piyasasına geçişteki engelleri kaldırmayı hedefliyor. Örneğin, yurtdışından gelen göçmenlerin diploma tanıma süreçleri aylar sürüyor. Yeni hükümet, bu sürecin hızlandırılmasını planlıyor. Ancak şu anda diploma tanıma süreci için belirlenmiş bir hedef süre bulunmuyor.

Hükümet, "Özellikle açık iş pozisyonları olan mesleklere yönelik eğitim programlarına" odaklanmayı planlıyor. İş yerinde yapılacak uygulama testleri, işyerlerindeki ayrımcılığı azaltmayı hedefliyor. 

Felemenkçe konusunda daha sıkı kurallar
İşçi göçmenlere Felemenkçe dil bilgisi gerekliliği getirilecek. Yeni gelenlerin, B1 seviyesinde Felemenkçe bilgisine sahip olmaları zorunlu hale getirilecek. Bugün bu seviye, yalnızca iki yıl içinde iş bulamayan göçmenler için zorunlu.

Eğitim sisteminde de Felemenkçe’ye daha fazla önem verilecek. İlköğretimde, ana dili Felemenkçe olmayan çocuklar için özel dil sınıfları açılacak. Ayrıca, Felemenkçesini geliştirmeyi reddeden ebeveynler, çocukları için verilen okul bonusunu kaybedebilirler. Bunun yanı sıra, sosyal konut kiralayanlar dil seviyesini A2 ‘den B1 seviyesine çıkmaları gerekecek.

Yeni gelenler için sosyal yardımlar
Son olarak, yeni Entegrasyon Bakanı Hilde Crevits, Flaman sosyal yardımları için 5 yıllık ikamet şartı getirilip getirilemeyeceğini araştırıyor. Sosyal yardımlar arasında çocuk yardımı, sosyal koruma ve öğrenim bursları yer alıyor. Ancak, bu ikamet şartının uygulanmasının yasal olup olmadığı hala tartışılıyor. Yardımlar, yalnızca Flaman bölgesinde 5 yıl yaşadıktan sonra verilebilecek. 
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi