BELÇİKA

Belçika’da grip ve korona aşısı dönemi başladı: Kimler, nerede ve ne zaman aşı olmalı?

Belçika’da sonbaharla birlikte grip ve koronavirüse karşı aşılar 23 Eylül’den itibaren erişilebilir hale geliyor. Kimler aşı olmalı? Aşı ne zaman yaptırılmalı?

Abone Ol

Sonbaharın gelmesiyle birlikte grip ve koronavirüs aşıları için kampanya başladı. 23 Eylül itibarıyla herkes aile hekimine ya da eczacısına giderek grip ve koronavirüs aşısını yaptırabilecek. Özellikle risk grubunda olanlar için bu aşılar kritik önem taşıyor. 

İşte sonbahar döneminde yaptırılan aşılar ve bununla ilgili merak edilen 5 soru ve cevabı…

Hangi aşıları yaptırabilirim?
Bu yıl hem grip virüsüne hem de koronavirüse karşı aşılar sunulacak. Koronavirüs için Pfizer tarafından geliştirilen ve JN.1 varyantına uyarlanmış bir aşı kullanılacak. Grip aşısı ise her yıl olduğu gibi dolaşımdaki türe göre uyarlanıyor.

Her iki aşı da hastalığın ağır geçmesini engelleyerek hastaneye yatış riskini azaltıyor. Özellikle yoğun sonbahar döneminde aile hekimlerine olan yükü hafifletmek açısından da bu aşıların önemli olduğu vurgulanıyor.

Aşı olmam gerekir mi?
Aşı olması şiddetle tavsiye edilen gruplar şunlardır:

  • 65 yaş ve üzeri kişiler
  • Bakım evlerinde veya psikiyatri merkezlerinde kalanlar
  • Sağlık sektörü çalışanları
  • Akciğer, karaciğer, böbrek veya kalp hastalıkları, diyabet tip 1 ve tip 2, ya da nöromüsküler rahatsızlıkları olan hastalar
  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlar veya bu kişilerle birlikte yaşayanlar
  • Obezite hastaları

Grip aşısı için risk grubu biraz daha geniştir. Bu nedenle, hamile kadınlar, annesi aşılanmamış 6 aydan küçük bebeklerin ebeveynleri ve risk grubundaki kişilerle birlikte yaşayanlar da grip aşısını mutlaka yaptırmalıdır. Sağlıklı ve aktif yaşlılar da aşı yaptırmalıdır. Dr. Griet Verhelst, "Aşı, sağlıklı yaşlıları beklenmedik bir korona enfeksiyonunun sağlıklarını olumsuz etkilemesinden korur" diyerek, bu grubun da aşılanmasının önemine dikkat çekiyor.

Aşıyı nerede yaptırabilirim?
Aile hekiminiz, eczacınız ya da evde sağlık hizmeti veren hemşirelerden aşı yaptırabilirsiniz. Koronavirüs aşısı aile hekiminde mevcutken, grip aşısını eczaneden almanız gerekiyor. Bazı eczacılar da randevuyla aşı yapmaktadır.

Aşıyı ne zaman yaptırmalıyım?
Aşılar için ideal zaman sonbahardır. Koronavirüs aşısını 15 Ekim’e kadar yaptırmanız önerilirken, grip aşısı için 15-30 Ekim tarihleri arasında randevu almanız uygun olacaktır. Her iki aşıyı aynı anda yaptırabilirsiniz, ancak farklı bölgelere uygulanacaklardır. Ateşli hastalık geçiriyorsanız, aşı randevunuzu ertelemek daha sağlıklı olacaktır.

Bir aşı için ne kadar öderim?
Koronavirüs aşısı ücretsizdir. Grip aşısı için ise risk grubunda olmayanlar 17,42 euro öderken, risk grubundakiler 4 euroya kadar ödeme yapar. Yüksek geri ödeme hakkı olanlar içinse bu miktar 2,45 euroya kadar düşer. Bakımevi ve psikiyatri merkezlerinde aşılar tamamen ücretsizdir.

Daha fazla bilgi almak için www.allesovervaccineren.be adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haber: Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.