Hasselt'teki AniCura Hayvan Kliniği'nde veterinerlerden oluşan bir ekip, 10 yaşındaki Indy adlı köpeğin kafatasındaki tümörü çıkarmak için yenilikçi bir ameliyat gerçekleştirdi. Ameliyat sırasında köpeğin kafatasındaki hasarlı bölüm çıkarıldı ve yerine 3D yazıcı teknolojisi kullanılarak üretilen titanyum bir plaka yerleştirildi.

Haziran ayı sonunda, Indy'nin sol gözünün üzerinde nadir ve agresif, aynı zamanda köpeğin yaşamını tehdit eden ciddi bir kemik kanseri türü olan multilobüler osteosarkom tespit edildi. Köpeğin sahipleri geçen yılın sonunda Hollanda’daki Anicura hastanesinde tümörün tespit ettirdikten sonra, tümörün hızla büyümesi üzerine, Hasselt'teki Herckenrode Hayvan Kliniği'ne sevk ettiler.

Veterinerler, bu tür bir tümörün başarılı bir şekilde çıkarılması için sadece tümörlü bölgenin değil, aynı zamanda kafatasının bir kısmının da alınması gerektiğine karar verdi. Bu zor operasyon için, köpeğin kafatasının 3D yazıcıyla bir modeli çıkarılarak, ameliyat sırasında kullanılmak üzere titanyum bir plaka üretildi.

Flitsmeister kullanıcılarına kötü haber: Bazı özellikler ücretli olacak Flitsmeister kullanıcılarına kötü haber: Bazı özellikler ücretli olacak

Indy Tumor

Indy, zor bir ameliyat geçirdi
Ameliyat sırasında, tümörün çevresindeki sağlıklı kemik dokusundan yaklaşık 5 mm'lik bir güvenlik alanı bırakılarak tümör çıkarıldı. Çıkarılan kemik parçasının yerine, 3D yazıcıyla üretilen titanyum plaka altı vida ile sabitlendi. Ayrıca, köpeğin göz sinirinin hareket edebilmesi için ek bir açıklık bırakıldı ve köpeğin gözü doğru pozisyonda yerine yerleştirildi. Kaslar da titanyum plakaya tutturuldu.

Bu tür bir ameliyat, birkaç yıl önce mümkün görünmüyordu. Ancak 3D baskı teknolojisi sayesinde, ameliyat sırasında sinirler veya kan damarlarına zarar verme riski önemli ölçüde azaltılarak başarılı bir sonuç elde edildi. Ameliyatın ardından Indy hızla iyileşmeye başladı.

Köpek, ertesi gün yürümeye, yemek yemeye ve sahipleriyle vakit geçirmeye başladı. Bir hafta içinde ise tekrar yatağa zıplayacak kadar iyileşti. Veterinerler, özellikle köpeğin gözüyle ilgili endişeliydiler, ancak göz de tamamen iyileşmiş durumda.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş