Emlakçılar federasyonu CIB'in raporuna göre, 2024'ün ilk altı ayında imzalanan kira sözleşmelerinin sayısı yüzde 35 oranında düştü. Dewaele Emlak Grubu Başkanı Filip Dewaele, bu düşüşün arkasındaki nedenlerin faiz oranlarındaki artış, yeni inşaat projelerinin azalması ve kiracıların ev satın alamamaları olduğunu belirtti. Dewaele , orta sınıftan, iki gelirli bireylerin bile kiralık ev bulmakta zorlandığını dile getirdi.

2024'ün ilk yarısında yapılan her kiralık konut için ortalama 34 başvuru alındı, bu da 2023'e göre önemli bir artış gösteriyor. Kiralık mülklerin azalması, piyasadaki sıkıntının daha da büyümesine neden oldu.

Belçika’da bebeklerde solunum yolu enfeksiyonlarına karşı yeni ilaç kampanyası Belçika’da bebeklerde solunum yolu enfeksiyonlarına karşı yeni ilaç kampanyası

Konut satın alma erteleniyor
Faiz oranlarının artması, birçok kişiyi konut satın almaktan vazgeçirirken, yatırımcılar da enerji verimliliği düşük olan mülkleri elden çıkarıyor. Bu mülkler genellikle kendi kullanımına almak isteyenler tarafından satın alınıyor.

Hükümetin desteği şart
Dewaele, bu daralmanın uzun vadede ciddi sonuçlar doğurabileceğini ve devletin kiralık mülklere yapılan yatırımları teşvik edecek adımlar atması gerektiğini savundu. Kiralık mülklere yönelik tapu harçlarının düşürülmesi ve yıkılıp yeniden inşa edilen konutlarda KDV oranının düşürülmesi gibi önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Kiralar enflasyona göre arttı
Flaman bölgesinde dairelerin kirası bu yılın ilk yarısında 912 euroya yükseldi. İki yıl öncesine göre yüzde 13'lük bir artış anlamına geliyor, Ancak bu artış enflasyonla kıyaslandığında makul bir seviyede kalıyor. 

Flaman Brabant en pahalı kiraların olduğu bölge olmaya devam ediyor. Buradaki ortalama kira fiyatı 1.111 euro. Özellikle Leuven şehir merkezinde kiralar 1.158 euroya kadar çıkıyor.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi