BELÇİKA

Belçika’da kullanılmayan tatil günleri artık sonraki iki yıla devrediliyor

Belçika’da 2015'ten itibaren yürürlüğe giren kurala göre, yıl içinde kullanılmayan tatil günleri, bazı şartlara bağlı olarak sonraki yıllara devredilebilecek.

Abone Ol

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Belçika’da çalışanlar için bu yıl devreye giren önemli değişiklik önümüzdeki yıldan itibaren resmi olarak kullanılmaya başlanacak. Buna göre çalışanlar bazı şartlarda yıl içerisinde kullanamadıkları yasal tatil günlerini, bir sonraki iki takvim yılına devredebilecek.

Belçika’da Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe giren düzenleme, Avrupa Birliği'nin çalışanların yeterli dinlenme hakkını güvence altına alma politikalarının bir sonucu olarak yürürlüğe girdi. Daha önce yasal tatil günlerinin yıl sonunda kullanılması gerekiyordu ve bu günler, kullanılmadığı takdirde telafi edilemiyordu. Yeni düzenleme, çalışanların yalnızca finansal bir tazminat almasının ötesine geçerek, gerçek bir dinlenme süresi elde etmelerini sağlıyor.

Peki, bu değişiklik hangi şartları kapsıyor ve çalışanlar nelere dikkat etmeli? İşte detaylar…

Yasal tatil günlerinin devri nasıl olacak?
31 Aralık itibarıyla kullanılmamış yasal tatil günleri, belirli şartlar altında bir sonraki iki takvim yılına aktarılabilecek. Bu hak, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya kaza, doğum izni, evlat edinme izni ve koruyucu aile izni veya koruyucu ebeveyn izni durumlarında geçerli olacak.

Örneğin, 2024’te bu durumlardan biri nedeniyle kullanılamayan tatil günleri, 2025 ve 2026 yıllarında kullanılabilecek.

Yasal tatil hakkı nedir?
Belçika’da tam zamanlı çalışanların yasal tatil hakkı, çalışma süresine göre belirleniyor. Haftada 6 gün çalışanlar için 24 gün, haftada 5 gün çalışanların ise 20 gün tatil hakkı bulunuyor. Bunlara ek olarak, çalışanlar 10 resmi tatil gününden de yararlanıyor.

Sektöre göre tatil günleri
Sektörlere göre tatil hakları değişiklik gösteriyor. Eğitim sektöründe çalışanlar yılda 46 gün ile en fazla tatil hakkına sahip. Kamu çalışanlarının 37 güne kadar, özel sektör çalışanlarının ise ortalama 27 güne kadar tatil hakları oluyor. Otelcilik, serbest meslek ve franchising gibi sektörlerde çalışanlar ise yılda 22 ila 24 gün tatil yapabiliyor.

Tatilde hastalanınca tatil günleri korunuyor
Daha önce hastalık nedeniyle yasal tatil günlerini kullanamayan çalışanlar bu günleri kaybediyordu. Ancak yeni düzenlemeyle, tatil sırasında hastalanan çalışanlar, tatil günlerini hastalık iznine çevirebilecek. Kullanılamayan tatil günleri ise yıl içinde kullanılabileceği gibi bir sonraki iki yıla devredilebilir.

Ancak şu adımların yerine getirilmesi gerekir:

  • Hastalığın belgelenmesi için bir sağlık raporu, tatilin geçerli olduğu günlerde işverene sunulmalı. Bu rapor genellikle iki iş günü içinde gönderilmeli.
  • Tatilde hangi adreste bulunulduğunu işverene bildirilmeli, çünkü işveren bir kontrol doktorunu bu adrese gönderme hakkına sahip.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.