BELÇİKA

Belçika’da miras vergisi muafiyet sınırı artırılıyor, vergi oranları değişiyor

Flaman hükümeti miras vergisi sisteminde büyük değişiklik yapıyor. Miras vergi muafiyet sınırı ve vergi oranları değişiyor. İşte detaylar...

Abone Ol

Flaman televizyon kanalı VTM'nin bildirdiği bilgilere göre, Flaman hükümeti, miras vergisinde uygulanan vergi muafiyeti miktarını ve vergi oranlarını değiştirmeye hazırlanıyor.

Mevcut sisteme göre, örneğin çiftlerden biri vefat ettiğinde ve 250 bin euro miras bıraktığında, hayatta kalan eş sadece 50 bin euro için vergi muafiyeti hakkına sahip oluyor. Flaman hükümetinin önerdiği yeni sistemde ise bu muafiyet 150 bin euroya çıkarılacak. Geriye kalan 100 bin euro için ise %9 oranında vergi ödenecek.

Örnek olarak, mirasın 250 bin euro olduğu durumda şu an hayatta kalan eşin ödemesi gereken vergi 18 bin euro iken, yeni düzenleme ile bu miktar 9 bin euroya düşecek.

Eğer miras miktarı 250 bin euroyu aşarsa, aşan kısım için mevcut sistemde olduğu gibi %27 oranında vergi uygulanmaya devam edilecek.

Çocuğa kalan miras
Eğer miras doğrudan çocuğa kalırsa, mevcut sistemde çocuk ilk 50 bin euro için %3, 50 bin ile 250 bin euro arasında kalan miktar için ise %9 vergi ödüyor. Yeni düzenleme ile mirasın ilk 50 bin eurosu vergiden muaf tutulacak, 50 bin ile 100 bin euro arasındaki kısım için %3, 150 bin ile 250 bin euro arasındaki kısım içinse %9 vergi ödenecek.

Bu sistemle birlikte, mevcut durumda 19 bin 500 euro vergi ödeyen çocuk, yeni düzenleme ile sadece 12 bin euro vergi ödeyecek.

Diğer akrabalar
Ayrıca kardeşler, kuzenler gibi diğer mirasçılar da daha az vergi ödeyecek.

Yeni düzenleme ne zaman başlayacak?
Yeni miras vergisi düzenlemesinin ne zaman yürürlüğe gireceği henüz kesinleşmedi, ancak bu değişikliklerin kademeli olarak uygulanması ve 2029 yılına kadar tamamen yürürlüğe girmesi planlanıyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.