Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Belçika’da 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe giren bazı düzenlemeler, birçok kişinin günlük yaşamını etkiliyor. De Lijn toplu taşıma tarifelerinden mağazalardaki tütün ürünlerine, uzun süreli hastalara sağlanacak destekten otobüs şoförü eğitimlerine kadar birçok alanda değişiklikler yapıldı.
İşte 1 Nisan’dan itibaren geçerli olan düzenlemeler:
De Lijn biletlerine yüzde 18 zam yapıldı
Flaman toplu taşıma şirketi De Lijn, bilet fiyatlarına zam yaptı. Bu, son üç yılda yapılan ilk zam oldu. Fiyatlar, artan yaşam maliyetleri gerekçesiyle ortalama yüzde 18 oranında artırıldı.
- Standart bilet fiyatı 2,5 eurodan 3 euroya çıktı.
- On binişlik kart 17 eurodan 21 euroya yükseldi.
- Elli binişlik kart 75 eurodan 90 euroya çıkarıldı.
- Günlük bilet 7,5 eurodan 9 euroya, çocuklar için günlük bilet ise 4 eurodan 4,5 euroya yükseltildi.
Çoğu abonelik fiyatı da artırıldı:
- 24-64 yaş arası Omnipas yıllık aboneliği: 351 eurodan 416 euroya çıktı.
- 65 yaş üstü abonelik: 56 eurodan 67 euroya yükseldi.
- 18-24 yaş arası yıllık abonelik ise 215 euro olarak kaldı, artış olmadı.
Sosyal tarifeler sınırlı şekilde artırıldı:
- Vervoersgarantie (VG) yıllık abonelik: 54 euro
- Verhoogde Tegemoetkoming (VT) aboneliği: 66 euro
Ayrıca bazı uygulamalarda da değişiklik yapıldı:
- SMS bilet hizmet bedeli 0,15 eurodan 0,25 euroya yükseltildi.
- Elektronik kartlardaki ürünlerin geçerlilik süresi 1 yıla indirildi.
Tütün ürünleri mağazalarda artık görünemeyecek
1 Nisan’dan itibaren mağazalar, sigara ve diğer tütün ürünlerini müşterilerin görebileceği şekilde sergileyemeyecek. Ayrıca, 400 metrekareden büyük marketlerde tütün ürünlerinin satışı tamamen yasaklandı. Bu kural, toplam satış noktalarının yaklaşık yüzde 10’unu kapsıyor.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Yasak; süpermarketler, gazete bayileri, benzin istasyonları ve duty-free mağazaları gibi satış yerlerini kapsıyor. Tütün ürünleri mağaza içinde veya dışarıdan görünmeyecek şekilde saklanacak. Ürünler yalnızca reşit bir müşteri özellikle talep ederse gösterilebilecek.
Denetçiler başlangıçta bilgilendirme ve farkındalık odaklı çalışacak. Kurallara uymayan mağazalara ise ilerleyen dönemde para cezası uygulanabilecek. Ürünleri görünür şekilde sergileyen mağazalara 800 bin euroya kadar, satış yasağına uymayan büyük mağazalara ise 24 bin euroya kadar ceza verilebilecek.
Uzun süreli hastalara “İşe Dönüş Fonu”ndan destek verilmeye başlandı
İşe Dönüş Fonu (Terug Naar Werk-fonds) uygulaması 1 Nisan’dan itibaren genişletildi. Bir yıldan uzun süredir çalışamaz durumda olan kişiler ve iş arayanlar, kariyer rehberliği ve kişiye özel koçluk desteği için fondan mali yardım talep edebilecek.
Bu fon, Nisan 2024’te kurulmuştu ve başlangıçta sadece sağlık nedeniyle işten çıkarılan kişilere destek veriyordu. Bu durumda işveren, fona 1.800 euro yatırıyor; işten çıkarılan kişi de fondan aynı tutarda kariyer desteği alabiliyordu.
Yeni düzenlemeyle birlikte, bir yıldan uzun süredir çalışamaz durumda olan herkes bu fondan yararlanabilecek. Fon, Ulusal Hastalık ve Maluliyet Sigortası Kurumu (Riziv) tarafından yönetiliyor.
Enerjide sosyal tarifeler artırıldı
Elektrik ve doğalgaz için sosyal tarifeler Nisan ayında yeniden yükseltildi. Federal enerji düzenleyicisi CREG, elektrik sosyal tarifesinin Nisan-Haziran döneminde yılın ilk aylarına göre yaklaşık yüzde 9 arttığını, doğalgaz ve ısıtma tarifelerinin ise yüzde 5 yükseldiğini duyurdu.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Pexels.com (Arşiv)