BELÇİKA

Belçika’da Son 5 Yılda 604 İlaç Raflarda Bulunamıyor

Belçika'da son 5 yılda, hükümetin tasarruf önlemleri ve artan maliyetler nedeniyle 604 temel ilaç piyasadan kayboldu. Uzmanlar acil önlem çağrısı yaptı.

Abone Ol

Son beş yılda Belçika'da özellikle patenti sona ermemiş, yaygın olarak kullanılan 604 temel ilaç, kârlı olmadıkları gerekçesiyle piyasadan çekildi. Sektör örgütü Medaxes, hükümetin uyguladığı tasarruf tedbirleri ve artan maliyetler nedeniyle bu ilaçların artık kârlı bir şekilde üretilemediğini ve daha fazla ilacın aynı sorunla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Medaxes, bu durumun hastaları, doz başına yüzde 10 daha pahalı olan alternatif tedavilere yönelttiğini ve ek maliyetin nihayetinde vergi mükellefleri, dolayısıyla hastalar tarafından karşılandığını vurguladı.

Medaxes ayrıca, hükümetin ilaç geri ödemeleri için ayırdığı yıllık yaklaşık 5,5 milyar euro bütçenin yüzde 40’ının temel ilaçlara gittiğini ancak bu miktarın ilaçların üretimindeki karı artırmaya yetmediğini belirtti.

Patent süresi dolmamış yeni ilaçlar, devlet bütçesinin yüzde 60’ını oluşturuyor ve bu ilaçların giderek daha pahalı hale gelmesi, temel ilaçlar üzerindeki mali baskıyı artırıyor. Medaxes, hükümetin ilaç faturalarını ödemek için aldığı tasarruf önlemlerinin, sahada daha fazla harcamaya neden olduğunu ve bu yüzden acil bir düzeltmeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Hükümetten temel ilaçlar için ayrı bir finansman bütçesi oluşturmasını talep eden sektör örgütü, aksi takdirde yenilikçiliğin erişilebilirlik pahasına olacağı konusunda uyarıyor. 

Medaxes, enflasyon ve hammaddelere erişimin zorlaşması nedeniyle temel ilaçların maliyetlerinin son 20 yılda yüzde 80 arttığını, buna karşın satış fiyatlarının yüzde 37 düştüğünü belirterek, zamanın daraldığına da dikkat çekti. 

Açıklamada ayrıca, yaşlanan nüfus nedeniyle temel ilaçlara olan ihtiyacın önümüzdeki yıllarda artacağı ve bu konuda acil önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.