1969 yılından bu yana iki yılda bir Ekim – Ocak ayları arasında düzenlenen ve Avrupa’nın en önemli kültür ve sanat etkinliklerinden biri olan Europalia Festivali’ne 2015 senesinde Türkiye konuk ülke olarak katılıyor.

Belçika merkezli Europalia Festivali 6 Ekim 2015 tarihinde ( yarın ) Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan; Belçika Kralı ve Kraliçesi ile birlikte “Anadolu: Sonsuzluğun Evi” adlı ana sergiyi ziyareti ile resmi açılışı yapılacak.300’e yakın etkinliğin gerçekleşeceği festivalde yaklaşık 150 sanatçıya eserleri ile ev sahipliği yapacak.

Europalia Sanat Festivali’nde konuk ülke Türkiye’nin dört bir yanında yeralan toplam 30 müzeden getirilen, birçoğu şimdiye kadar hiç teşhir edilmemiş 200’den fazla objenin yer aldığı “Anadolu: Sonsuzluğun Evi” Sergisi, binlerce yıldır Asya ile Avrupa arasında yaşanan sayısız göç sayesinde büyüleyici kültürel etkileşimlerin yaşandığı bir köprü olan Anadolu’nun eşine az rastlanır kültürel zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtmaktadır.

On iki bin yıl birbiri ardına Anadolu’da ortaya çıkan kültürler, burayı dünyadaki en önemli kültür beşiklerinden biri haline getirmiştir. Bu kültürlerin temsilcilerinin çoğu yeni uygarlıklar ve yaşam alanları içerisinde özümsenmiş, bu sayede birçok ritüel de dönemden döneme aktarılmış, kimisi günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Kült ve ritüellerin sürekliliği bu serginin ana motifini oluşturmaktadır. Kozmos, doğa, tanrıların dünyası ve ilahi müdahaleler olarak dört temaya bölünmüş olan serginin, her bir temasında, Anadolu’nun en eski medeniyetlerinden Osmanlı Devleti’ne kadar 12 bin yıllık dönemde uygulanan ritüeller işlenmektedir.

Tarihi eserlerin yanı sıra, Türk çağdaş gösteri sanatlarından örnekler, ortak yapımlar, klasikten elektronik müziğe, edebiyattan filme kadar farklı sanat dallarına ilişkin kültürel etkinlikler vasıtasıyla Anadolu kültürünü Avrupa’ya taşıyacak olan Europalia Türkiye Sanat Festivali 2016 yılı Ocak ayının sonuna kadar sürdürülecektir.

Europalia Sanat Festivali’ne ilişkin detaylı bilgilere http://europalia.eu/ adresinden erişilebilir.

©SONHABER.EU