BELÇİKA

Belçika’da yaklaşık her 10 kadından birinde çikolata kisti (endometriozis) hastalığı görülüyor

Belçika'da yapılan araştırma, endometriozis hastalarının yüksek tıbbi maliyetlere katlandığını ortaya koydu. Ülkede her 10 kadından biri bu hastalığı yaşıyor.

Abone Ol

Hristiyan Sigorta Kurumu'nun (CM) yaptığı yeni bir araştırma, halk arasında çikolata kisti olarak bilinen Endometriozis hastalarının daha fazla tıbbi maliyetle karşılaştığını ve tıoplumun geneline göre daha sık çocuksuz kaldığını ortaya koydu.

Belçika’da yaklaşık her on kadından birinde görülen bu hastalık, birçok kadının yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor, ancak hâlâ yeterince ciddiye alınmıyor.

Araştırmaya göre, endometriozis hastası olan kadınlar üç yıl içinde ortalama beş farklı jinekoloğa başvururken, bazıları yılda 12 sefere kadar jinekoloğa gitme ihtiyacı duyabiliyor.

Çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis, rahmi kaplayan doku tabakası olan endometrium dokusunun rahim dışında, özellikle yumurtalıklar ve diğer pelvik organlarda büyüdüğü, kist oluşumu ile karakterize bir hastalıktır.

Endometriozisin göz ardı ediliyor
CM Başkanı Luc Van Gorp, endometriozisin toplumda sıklıkla göz ardı edildiğini belirtti ve  "Kadınlara regl döneminde ağrı çekmenin normal olduğu mesajı çok erken yaşlarda veriliyor. Oysa bu, endometriozisin ilk işaretleri olabilir ve göz ardı edilmemesi gerekiyor," dedi. Van Gorp, bu algının, kadınların tedavi süreçlerinin gecikmesine de neden olduğunu dile getirdi.

Sürekli bakım arayışı 
Endometriozisli kadınlar genellikle semptomlarını ciddiye alacak bir doktor bulmakta zorlanıyor ve bu süreçte sürekli olarak farklı doktorlara başvuruyor. Ayrıca, bu kadınlar hastalığı olmayan kadınlara kıyasla 2,5 kat daha fazla opioid kullanıyor. Bu da endometriozisin yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik olarak da ağır bir yük oluşturduğunu gösteriyor.

Çocuk sahibi olmada zorluklar 
Endometriozisin bir diğer önemli etkisi, hastaların çocuk sahibi olma oranlarında görülüyor. Endometriozisli kadınların yüzde 71'i çocuksuz sahibi olamıyor. Bu oran, genel nüfusta yüzde 66 olarak gözlemleniyor. Aynı zamanda genel nüfusta yapay döllenme veya tüp bebek yöntemlerine başvuranların oranı yüzde 3’den bu oran endometriozis hastalarında yüzde 19'a çıkıyor.

Yüksek tıbbi harcamalar 
Endometriozis hastalarının karşılaştığı diğer önemli sorun ise maddi yük. Ortalama bir hasta yılda yaklaşık 267 euro sağlık harcaması yaparken, Endometriozis hastalarının yaptığı ortalama sağlık harcaması 650 euroya çıkıyor. Endometriozisi olan kadınların yüzde 5'inin harcaması ise 4 bin 700 euroyu aşıyor. 

Sosyo-ekonomik engeller 
Araştırma, endometriozisle mücadele eden kadınların genellikle daha yaşlı, maddi durumu daha iyi, aktif iş gücüne dahil olan ve sabit bir partneri bulunan kadınlar olduğunu ortaya koyuyor. Ancak Van Gorp, bu durumun endometriozisin belirli bir sosyo-ekonomik grupta daha sık görüldüğü anlamına gelmediğini belirtiyor. 

Van Gorp’a göre sosyal ve finansal zorluklar yaşayan kadınların, endometriozis bakımına erişimde daha fazla engelle karşılaşıyor.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.