N-VA, Vooruit ve CD&V partileri, yeni Flaman hükümeti için bir koalisyon anlaşmasına vardı. Anlaşma pazartesi günü açıklanacak olsa da, son günlerde müzakere masasında alınan bazı kararlar basına da sızdırıldı. 

İşte şimdiye kadar bildiklerimizin kısa bir özeti...
Refah ve Eğitim İçin Ekstra Kaynaklar 
Yeni Flaman hükümetinin planladığı en büyük harcamalar, Refah ve Eğitim departmanlarına gidecek. Refah alanı için ayrılan ekstra kaynaklar daha fazla ve daha iyi çocuk bakımı, sağlık hizmetlerindeki bekleme listelerinin kısaltılması ve yaşlı bakımının iyileştirilmesi için kullanılacak. Örneğin, eski adıyla çocuk yardımı olan "Groeipakket" temel miktarının enflasyona bağlı olarak artırılacak.

Hükümet ayrıca eğitime de büyük yatırımlar yapmayı hedefliyor. Eğitim bütçesi yılda 500 milyon euro artacak. Bu bütçe, özellikle öğretmen eğitimi ve eğitim kalitesini artırmak için kullanılacak. Pedagojik çalışma günleri kaldırılarak ders süresi en üst düzeye çıkarılacak.

Ayrıca, dijitalleşme için 400 milyon euro ek kaynak sağlanacak. Öğrencilerin kişisel dijital cihazlarını okula getirmesi yasaklanacak ve ilkokullarda akıllı telefon yasağı getirilecek. Ortaokul öğrencileri için de aynı tavsiye geçerli olacak. 

Belçika’da trenlerde telefon ve konuşma yasağı uygulanan sessiz vagonlar kullanıma girdi Belçika’da trenlerde telefon ve konuşma yasağı uygulanan sessiz vagonlar kullanıma girdi

Yeni hükümet, ayrıca Flamanca dil bilgisini de artırmaya odaklanacak. Flamanca öğrenmeyi reddeden yabancı uyruklu ebeveynlerin "okul bonusu" kesilecek. Anaokulu için minimum dil hedefleri belirlenecek ve ilkokulda Flamanca minimum hedeflerine ulaşılması zorunlu olacak.

Son olarak, devlet okullarında din dersi kaldırılacak ve yerine Dinler Arası Diyalog dersi konulacak.

2027'ye Kadar Denge Bütçesi
N-VA adayı ve geleceğin başbakanı Matthias Diependaele, 2027 yılına kadar bütçeyi dengelemeye büyük önem verdi. Taraflar, üç yıl içinde Flaman hükümetinin gelirleri ve giderlerinin dengede olacağını belirledi.

Vergi Artışları ve İndirimleri 
Bazı vergiler artırılacak, bazıları ise azaltılacak. Örneğin, miras vergileri ve kayıt harçları düşürülecek. İlk ev alımında kayıt harçları yüzde 3'ten yüzde 2'ye indirilecek.

Ancak elektrikli araçlar için bir vergi getirilecek. Elektrikli araç sahipleri bugüne kadar vergiden muafken, bu muafiyet sona erecek. Ayrıca kamyonlar için kilometre başına alınan vergi de artırılacak.

Hizmet Çekleri daha pahalı 
Ev hizmetlerinde kullanılan hizmet çeklerinin fiyatı 9 eurodan 10 euroya çıkarılacak ve vergi indirimleri kaldırılacak. Bu da aileler için hizmet çekleriyle yapılan işlerde saat başı 2,8 euro daha fazla ödeme anlamına geliyor.

Ev Yenileme Zorunluluğu hafifletildi 
Şu anda bir ev satın alanların, beş yıl içinde enerji performans sertifikası (EPC) D seviyesine getirmeleri gerekiyor. Ancak yeni hükümet, bu hedefi artırmayı planlamıyor.

Görüşmelerden çıkan diğer bilgiler
Stikstof tedbirleri ve öğretmenler için başörtüsü yasağı gibi konularda henüz net bir karar açıklanmadı. Ayrıca Flaman Parlamentosu'ndaki sandalye sayısının azaltılması, il yönetimlerinin 2029-2030 yıllarında kaldırılması ve yerel seçimlerde zorunlu oy kullanma gibi konularda ne yapılacağı da belirsizliğini koruyor. Bu konular önümüzdeki günlerde netleşecek.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi